Op zaterdag 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogstijd en bij vredesoperaties.

Programma 3 en 4 mei

Burgemeester en wethouders leggen samen met o.a. vertegenwoordigers van de lokale Herdenkingscomités en leerlingen van primair en voortgezet onderwijs op 4 mei bloemen en kransen bij de monumenten op de begraafplaatsen en de graven van de Geallieerden in Brielle, Nieuwenhoorn, Oostvoorne, Oudenhoorn, Rockanje, Tinte en Zwartewaal. Hier wordt tevens de Taptoe geblazen.

Vrijdag 3 mei

Oudenhoorn

  • 08.30 uur: bevrijdingsontbijt op het kerkplein te Oudenhoorn voor de oudere inwoners van Oudenhoorn. Wethouder Peter Schop is hierbij aanwezig.
  • 17.00 uur: dorpsbarbecue met muziek op het kerkplein te Oudenhoorn voor de inwoners van Oudenhoorn. Wethouder Daan van Orselen is hierbij aanwezig.

Brielle

  • 13.00 uur: parade en defilé van oude legervoertuigen met veteranen. Loco-burgemeester Aart Jan Spoon en wethouders Robert van der Kooi en Daan van Orselen zullen de veteranen toezwaaien vanaf het bordes van het oude stadhuis in Brielle. Alle veteranen uit Voorne aan Zee wordt aansluitend aan de parade een kleine lunch aangeboden in de Raadzaal van het stadhuis. De veteranen kunnen zich aanmelden via kabinet@voorneaanzee.nl.

In Zwartewaal en Brielle worden bloemen gelegd bij de diverse oorlogs- en herdenkingsmonumenten.

Zaterdag 4 mei

Zwartewaal

  • 15.30 uur: wethouders Peter Schop en Aart Jan Spoon en leden van het 4 Mei Comité leggen bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Wouddijk en bij de Verwoeste Hoogte aan de Meeldijk.

Brielle

  • 16.15 uur: burgemeester Rehwinkel legt samen met leden van het 4 Mei Comité achtereenvolgens bloemen bij de oorlogsgraven op de oude begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg, het herinneringsmonument aan de Van Sleenstraat en de RK begraafplaats aan de Kloosterweg.

Oudenhoorn

  • 18.00 uur: wethouders Janneke Postma en Igor Bal leggen samen een bloemstuk bij het oorlogsmonument aan de Ring 1 in Oudenhoorn.

Herdenking Tinte - Colinslandsedijk

  • 18.00 uur: spelen van Taptoe en houden van twee minuten stilte. Aansluitend worden bloemen gelegd. Wethouder Peter Schop houdt een toespraak. Verder zingt een koor het lied ‘Vrijheid’ a capella en wordt er een voordracht gegeven door een vertegenwoordigster van de IBBO school.

Herdenking Oostvoorne - begraafplaats Voorweg

  • 18.50 uur: verzamelen op voorterrein begraafplaats.
     
  • 19.00 uur: welkomstwoord door voorzitter van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne. De padvinderij hijst de vlag, gevolgd door een koraal van Volharding. Wethouders Janneke Postma en Igor Bal zijn aanwezig en één van hen zal een toespraak houden. Hierna worden bloemen gelegd bij de graven van de Geallieerden. Bij het monument voor de heer Van der Meer worden een krans en bloemen gelegd door de wethouders namens het college, de stichting en anderen.

Herdenking Brielle - De Sjoel en Sint-Catharijnekerk

  • 18.45 uur: sjoel geopend.
     
  • 19.00 uur: herdenkingsbijeenkomst met een welkomstwoord door het 4 mei Comité Brielle, gevolgd door zang, het voorlezen van een gedicht en het lezen van de namen.
     
  • 19.30 uur: stille tocht naar de Sint-Catharijnekerk. Na een gedicht volgt een toespraak door burgemeester Peter Rehwinkel, Libertatis speelt een muziekstuk gevolgd door de Taptoe. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus worden kransen en bloemen gelegd. Het publiek wordt uitgenodigd een uitgedeelde roos neer te leggen. Na afloop is er gelegenheid voor een kop koffie in de kerk. Om 20.45 uur geeft het Randstedelijk Mannenkoor een concert. Korte toespraak burgemeester.
     
  • 20.45 uur: herdenkings- en Bevrijdingsconcert Randstedelijk Mannenkoor in de Sint-Catharijnekerk. Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij Stadskantoor Brielle, Historisch Museum, Dukdalf/Bres, Boekhandel Hoofdstuk Eén, Sint-Catharijnekerk, ’t Dijckhuis in Vierpolders en bij de Gaffelaar in Zwartewaal.

Herdenking Nieuwenhoorn - Kerk en monument Rijksstraatweg

  • 18.30 uur: kerk geopend.
     
  • 19.00 uur: welkomstwoord en toespraak door wethouder Aart Jan Spoon. Hierna volgen gedichten, muziek en dans verzorgd door leerlingen van o.b.s. Het Palet, de middelbare scholen Helinium en Jacob van Liesveldt en een explorer van Scouting Hellevoetsluis.
     
  • 19.50 uur: stille tocht richting het monument aan de Rijksstraatweg tegenover nummer 286. Na de twee minuten stilte worden kransen en bloemen gelegd namens het college, leerlingen en de Veteranencommissie, aangereikt door leden van Scouting Hellevoetsluis. Wethouder Aart Jan Spoon sluit af met een dankwoord. In de Woelhoek is aansluitend gelegenheid een kop koffie te drinken.

Herdenking Zwartewaal - Monument aan de haven en Martinuskerk

  • 19.40 uur: brassband Rijnmond speelt enkele stukken bij het monument, waarna gedichten worden gelezen door kinderen van o.b.s. ’t Want. Aansluitend volgt een toespraak van wethouder Peter Schop. Na de twee minuten stilte volgt de kranslegging bij het monument en het Wilhelmus. In de Martinuskerk is nog een kort samenzijn, waar de namen worden genoemd en een kaarsje wordt gebrand voor de omgekomen inwoners van Zwartewaal. Er is gelegenheid voor een kopje koffie en om na te praten.

Herdenking Rockanje - begraafplaats Maria Rust

  • Vanaf 19.40 uur: verzamelen bij monument op de begraafplaats aan de Zeeweg. De klokken luiden vanaf 19.55 uur.
     
  • 20.00 uur: twee minuten stilte, waarna de Taptoe wordt geblazen. De heer Piet Lekkerkerk houdt een toespraak. Hij is een familielid van Maaike van Rietschoten, één van de bij het bombardement in Brielle omgekomen Rockanjese schoolkinderen. Wethouders Janneke Postma en Igor Bal zijn aanwezig namens het college. Een koor zal vervolgens het lied ‘Vrijheid’ a capella zingen. Aansluitend vindt een kranslegging plaats namens het college, Comité, schoolkinderen en anderen. Vervolgens wordt een rondgang gemaakt over de begraafplaats langs de zes graven van de oorlogsslachtoffers. Tot slot worden bloemen gelegd bij de geallieerde graven. De plechtigheid eindigt met het zingen van het Wilhelmus.

Herdenking Oudenhoorn – kerkplein

  • 19.00 – 19.30 uur: herdenking in het kerkgebouw, daarna koffie drinken in het gebouwtje naast de kerk.
     
  • 19.55 uur: 2 minuten stilte en gelegenheid om bloemen te leggen. Afsluiting met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.