Op 16 mei 2023 opende wethouder Janneke Postma de expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld. Deze expositie maakt op een laagdrempelige manier huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar in brede lagen van de bevolking en levert zo een bijdrage aan het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp. De expositie is tot 6 juni 2023 te bekijken bij winkelcentrum De Struytse Hoek in Hellevoetsluis.

De expositie maakt met 30 krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen, dat het niet mag en dat het niet oké is. Wethouder Postma: ‘We kunnen niet wegkijken en doen alsof het niet bestaat. Of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Deze expositie laat zien hoe je de cirkel van geweld kunt doorbreken.’ 

Taboe doorbreken

Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daarom heen doorbreken is heel lastig. Wethouder Postma: ‘Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt, het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Vaak kan een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je?’ of ‘Wat kan ik voor je doen?’ er mede voor zorgen dat deze vicieuze cirkel wordt doorbroken.’

Meerjarenprogramma Geweld hoort nergens thuis

De expositie Wij… doorbreken de cirkel van geweld is onderdeel van het meerjarenprogramma Geweld hoort nergens thuis, dat in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Rechtsbescherming en de Vereniging Nederlandse Gemeenten is opgesteld. Doel van het programma is om huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te signaleren, te stoppen en structureel op te lossen.

Meer informatie over de expositie: WIJ... doorbreken de cirkel van geweld

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. De problematiek van huiselijk geweld is complex. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer hiervan.

De landelijke rondreizende expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. Het is van belang om de signalen te herkennen en met die signalen iets te doen, zodat slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Het support, duwtje in de rug is daarbij van cruciaal belang.
WIJ… doorbreken de cirkel van geweld
Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

Vermoed jij in je omgeving huiselijk geweld of kindermishandeling?

Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten om iets te doen. Je kunt ook altijd bellen, chatten of mailen met Veilig Thuis. Dat mag ook anoniem. Dit kan als er geweld plaatsvindt bij jou thuis, maar ook als je het vermoedt bij iemand anders. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en die van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen. Bel 24/7 gratis naar (0800) 2000 of chat tussen 09:00 - 17:00 uur via www.veiligthuisrr.nl.

De Kindertelefoon is er speciaal voor kinderen. Bel gratis naar (0800) 0432, dagelijks bereikbaar van 11:00 - 21:00 uur of chat via www.kindertelefoon.nl

Is er direct gevaar, bel dan de politie via 112. Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig, kijk op 113.nl of bel gratis naar (0800) 0113.
 

Stichting Open Mind

De expositie is gemaakt door Stichting Open Mind. Deze stichting brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Kijk voor meer infomatie over Open Mind op www.stichtingopenmind.nl(externe link).