Met de voortdurende oorlog in Oekraïne blijft de vluchtelingenstroom in Nederland en daarmee ook de regio Rotterdam-Rijnmond onverminderd doorgaan. Daarnaast wordt de opdracht vanuit het Rijk om statushouders te plaatsen in de gemeenten voortdurend verhoogd. Om extra flexibele huisvesting voor de langere termijn te realiseren en ook om huisvesting voor urgent woningzoekenden te bemiddelen heeft het college en de gemeenteraad van Brielle besloten om op drie locaties in totaal 25 flexwoningen te plaatsen.

De flexwoningen komen op drie locaties binnen voormalig gemeente Brielle, namelijk 15 flexwoningen in de wijk Meeuwenoord in Brielle, 5 flexwoningen in Vierpolders en 5 flexwoningen in Zwartewaal. 

Wat zijn flexwoningen en voor wie bedoeld?

Flexwoningen zijn verplaatsbare woningen, die in dit geval voor langere tijd (maximaal 10 jaar) worden geplaatst, maar waarbij de bewoning tijdelijk is. Dat wil zeggen, dat bewoners voor een korte periode in de woning mogen verblijven. In eerste instantie zijn de flexwoningen bedoeld voor ontheemden uit Oekraïne. Voor de Oekraïners is de hoop uiteraard dat zij weer terug kunnen naar Oekraïne, als de oorlog voorbij is. Tot dat moment mogen de Oekraïners in de flexwoningen blijven wonen. Door de langdurige plaatsing zijn de flexwoningen in de toekomst ook een oplossing voor spoedzoekers, bijvoorbeeld Nederlandse inwoners, die snel een woonruimte nodig hebben of statushouders.

Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar: oekraine@voorneaanzee.nl

Vragen en antwoorden flexwoningen

Waar komen de flexwoningen in gemeente Brielle?

  • 15 flexwoningen  - Wijk Meeuwenoord in Brielle - voormalige voetbalvelden SC Voorne
  • 5 flexwoningen - Vierpolders
  • 5 flexwoningen - Zwartewaal

Waarom is voor deze locaties gekozen?

Algemeen: Kinderen van Oekraïense ontheemden gaan hier ook naar school, dat maakt de keuze om dichtbij in een woonkern met voorzieningen te wonen.

Locatie Meeuwenoord - Bewoners van de wijk Meeuwenoord hebben een voorkeurskeuze aangegeven aan de hand van drie locaties. Deze stemming is geweest en de uiteindelijke keuze is; voormalige voetbalvelden SC Voorne. Het terrein in Meeuwenoord is al eigendom van de gemeente, wat de snelheid waarmee we dit project willen realiseren ten goede komt.

Wat gaat er gebeuren?

Vanwege de urgentie wordt het gebied snel bouw- en woonrijp gemaakt. Dat betekent dat er voorzieningen worden aangebracht voor riolering, water en elektriciteit. De flexwoningen worden grotendeels in de fabriek geproduceerd, waardoor het plaatsen van de woningen snel kan verlopen. Rondom de woningen willen we ook groenvoorzieningen en bestrating plaatsen. De werkzaamheden kunnen kortstondig enige (geluids)overlast veroorzaken, al doen we ons best om dit tot een minimum te beperken. De flexwoningen worden niet in de grond vastgezet maar op stelcom platen geplaatst. Het plaatsen en verplaatsen van de flexwoningen is daarom eenvoudig en snel.

Op welke termijn gaat het gebeuren?

Er worden voorbereidingen getroffen voor de komst van de woningen. De eerste onderzoeken voor het bouw- en woonrijp maken van de grond gaan volgende maand starten. Zodra de besluitvorming rond is en de haalbaarheid is getoetst zal de productie van de woningen snel van start gaan. De woningen zullen op 8 mei 2023 gereed en bewoonbaar zijn. 

Wie zijn precies de nieuwe bewoners?

Primair gaat het om ontheemden uit Oekraïne, meestal zijn dit vrouwen met kinderen en/of grootouders. Daarbij wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling en gezinsomstandigheden. Als de flexwoningen niet meer nodig zijn voor ontheemden uit Oekraïne, kunnen ze voor urgente, tijdelijk woningzoekenden uit de gemeente (zgn. spoedzoekers) in aanmerking komen. De gemeente Voorne aan Zee maakt een keuze in eerste instantie welke ontheemden ind e flexwoningen komen te wonen. 

Waarom is er voor de duur van 10 jaar gekozen voor de plaatsing?

De flexwoningen worden voor maximaal 10 jaar geplaatst, maar kunnen eerder worden verplaatst als er concrete woningbouwplannen zijn.

Hoe verhouden deze flexwoningen zich tot de woningbouwplannen in de wijk?

De flexwoningen staan volkomen los van de toekomstige woningbouwplannen in Meeuwenoord. Volgens die plannen worden er in de periode tot 2030 zeker 200 woningen in de wijk gebouwd. De start daarvan vindt eerst plaats na realisering van de nieuwe ontsluitingsweg. Het is aan het nieuwe gemeentebestuur om hier een besluit over te nemen.

Wie betaalt deze flexwoningen in Brielle?

De gemeente financiert de investering van de 25 flexwoningen. Op basis van de business-case worden deze investeringen terugverdiend binnen maximaal 25 jaar. Inkomsten komen uit verhuur en subsidies van het Rijk. Het Woonbedrijf Voorne aan Zee zal de verhuur en exploitatie voor haar rekening nemen.

Heeft de gemeente een vergunning aangevraagd?

De gemeente vraagt een vergunning aan na het besluit van de gemeenteraad.

Hoe zorg je dat er doorstroom komt van Oekraïense vluchtelingen?

Wij verwachten dat de doorstroom via een redelijk natuurlijk proces gaat. We zien dat het vooral om vrouwen en kinderen gaat. Een belangrijk deel van hun gezin en familie is nog in Oekraïne. De verwachting is dat deze mensen terug willen naar hun geboorteland, als de situatie het toelaat.

Voor een klein deel van de vluchtelingen geldt mogelijk wel dat ze hier willen blijven en hier willen bouwen aan hun toekomst. In dat geval zullen ze moeten doorstromen naar een reguliere (huur)woning.

Hoe zien de flexwoningen eruit?

Zoals op de foto’s (zie pdf impressie flexwoningen) te zien is, bestaan de flexwoningen uit eenvoudige, maar kwalitatief goede stacaravans, van 40 – 48 m2 oppervlakte, bestaande uit een woonkamer, 1 of 2 slaapkamers en een badkamer/wc. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig. De flexwoningen zijn geschikt voor bewoning voor een korte periode, ca. 6 – 12 maanden. Ze zijn niet geschikt voor permanente bewoning, want ze voldoen niet aan het bouwbesluit dat voor reguliere woningen geldt.

Wie regelt het beheer en de verhuur?

Het beheer en de verhuur van de flexwoningen zal geschieden door het Woningbedrijf Voorne aan Zee. Dit is een gemeentelijke dienst. Het Woonbedrijf verzorgt het toezicht op de bewoning, houdt het terrein netjes en is aanspreekbaar voor de wijkbewoners. Voor vragen kunt u contact opnemen met oekraine@voorneaanzee.nl.

Hoe ziet de locatie eruit als de woningen daar neergezet zijn?

De locatie moet er mooi en netjes uit (blijven) zien, zodat mensen er veilig en rustig kunnen wonen. Goede kwaliteit is een belangrijk uitgangspunt voor dit project. De directe omgeving van de flexwoningen wordt netjes ingericht en wordt goed onderhouden.

Hoe zit het met verkeersbewegingen?

Momenteel bewegen de Oekraïense vluchtelingen zich vooral lopend en per fiets. Een deel wordt met de auto opgehaald om naar het werk te gaan. We verwachten dat dit niet veel extra belasting voor de omgeving gaat zijn, ook omdat er verschillende manieren zijn om naar het centrum van Brielle te komen.

Blijven er voldoende parkeerplekken beschikbaar?

Ja, er zullen voldoende parkeerplaatsen beschikbaar blijven.

Zijn de flexwoningen ook geschikt voor andere doelgroepen?

Ja, de woningen zijn zeker ook geschikt voor andere doelgroepen met een urgente, tijdelijke woonbehoefte. We kunnen het verloop van de situatie in Oekraïne niet voorspellen, maar de verwachting is dat er na een of twee jaar ruimte komt voor andere doelgroepen, zoals mensen uit de gemeente die met spoed een woning nodig hebben, maar ook statushouders die nog wachten op een reguliere woning.

Hoe beïnvloedt dit mijn kans op een huurwoning?

De flexwoningen zijn een aanvulling op de huidige huurwoningvoorraad. De Oekraïense ontheemden maken geen gebruik van onze reguliere huurwoningvoorraad. Op termijn is de verwachting dat we door dit project de druk op de woningmarkt kunnen verminderen, ook door de woningen tijdelijk beschikbaar te stellen aan andere woningzoekenden. Bijvoorbeeld aan Nederlandse ingezetene, die urgent een woning nodig hebben.

Waarom kan het voor deze groep wel zo snel en lukt het mij als woningzoekende niet om een woning te krijgen? 

De flexwoningen zijn niet geschikt voor permanente bewoning, omdat ze niet voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. De periode van bewoning is 6 – 12 maanden. Deze flexwoningen gaan dan ook niet ten koste van het reguliere woningbestand. Ze vormen juist een flexibele schil boven op het sociale woningenbestand en bieden een oplossing voor situaties waarin spoedzoekers acuut behoefte hebben aan tijdelijke huisvesting. Vanuit de tijdelijke situatie van de flexwoningen kunnen zij op zoek gaan naar permanente huisvesting.

De verwachting is dat de eerste periode van 1-2 jaar de flexwoningen beschikbaar gesteld worden aan ontheemden uit Oekraïne. Dit gaat om een groep ontheemden waar we ons verantwoordelijk voor voelen en waar acuut een oplossing voor nodig is. We zijn als gemeente blij dat we dit project kunnen uitvoeren, omdat het snel een oplossing biedt voor deze groep.

Daarnaast biedt het op de langere termijn mogelijk ook een oplossing voor acute woningproblemen onder andere doelgroepen. Het gaat om ‘doorstroomwoningen’, de verwachting is dat de Oekraïense ontheemden terugkeren naar hun eigen land of doorstromen naar een reguliere (huur)woning.  De gemeente bouwt in de periode tot 2030 ca. 4800 nieuwe woningen, waarvan meer dan 30 procent sociale huur is. Dat moet oplossingen bieden voor de behoefte aan woningen voor startende gezinnen en doorstromende ouderen.

Wat gebeurt er met de woningen als de vergunning voor deze locaties aflopen?

De flexwoningen hebben een levensduur van 25 jaar. Na die 10 jaar wordt bekeken wat er met deze woningen moet gebeuren.

Wat vindt de welstandscommissie van dit plan?

De buurt moet er mooi en netjes uitzien, zodat mensen er veilig en rustig kunnen wonen. Goede kwaliteit is ook echt een belangrijk uitgangspunt voor dit project. Omdat het gaat om een tijdelijk project is een toets van de welstandseisen niet van toepassing.

Ik ben buurtbewoner. Hoe blijf ik op de hoogte?

U blijft op de hoogte via deze pagina op de website van de gemeente.

We vinden het belangrijk om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Dat gebeurt door nieuwsberichten, die we delen met de lokale media. Bij belangrijke momenten (zoals bijvoorbeeld informatieavonden) informeren we omwonenden ook via bewonersbrieven.

Is er ook gedacht aan toezicht op een goed verloop en integratie in onze woonwijk?

Wij verwachten geen overlast. Op andere plekken in de gemeente en in ons land zien we dat niet terug met opvang van ontheemden. Verder is er samenwerking met vluchtelingenwerk. Vanuit de gemeente is er ook een coördinator aangesteld.

Hoe is de handhaving geregeld?

De politie en de boa’s en toezichthouders van de gemeente maken hun gebruikelijke ronde in de wijk. Afhankelijk van de situatie kan dit toezicht worden geïntensiveerd.

Hoe wordt eventuele overlast in de wijk aangepakt?

Beheer en exploitatie vindt plaats door het woonbedrijf Voorne aan Zee. Daarnaast wordt deze locatie opgenomen in de ronde van de BOA's en politie.

Hoe gaat de procedure?

De gemeente gaat een tijdelijke ontheffing van het vigerende bestemmingsplan voor een maximale periode van 10 jaar voorbereiden. Deze procedure wordt voorafgegaan door een gedoogbeslissing van het college van burgemeester en wethouders. Het doel van de gedoogbeslissing is om de ruimtelijke procedure die noodzakelijk is om de plaatsing van de flexwoningen mogelijk te maken goed voor te bereiden en te doorlopen. De verwachting is dat deze procedure circa 6 maanden zal duren. Tegen de tijdelijke ontheffing kunt u bezwaar aantekenen. Dit kunt u doen als de tijdelijke ontheffing ter inzage ligt. Zoals gebruikelijk wordt u hierover via de Gemeenteberichten en ook via de website van de gemeente geïnformeerd.

Waar kan ik met mijn vragen terecht?

U kunt uw vragen mailen naar: oekraine@voorneaanzee.nl.

Vragen en antwoorden - Informatie avond Vierpolders d.d. 22.11.22

Door de gemeente is er een besluit genomen over de aanschaf van de woningen? Wat is er nog meer besloten met andere woorden is deze avond bedoeld om aan te horen of voor inspraak?

Op basis van welke criteria is gekozen voor Vierpolders?

Aangegeven is dat de gemeenteraad heeft aangedrongen om de woningen te spreiden over de 3 kernen vanuit een solidariteitsgedachte.

De bewoner kijkend op de locatie plaats de opmerking dat hij zeven jaar heeft geïnvesteerd in zijn woning met het doel binnen de komende 10 jaar te verkopen. Dat kan hij nu wel vergeten.

De mogelijkheid van het indienen van een planschadeverzoek wordt aangegeven.

Daarnaast wordt aangegeven dat het geen grondgebonden woningen betreffen die makkelijk verplaatst kunnen worden. De vraag is dan ook of er sprake zal zijn van een prijsdaling van woningen of grote planschadeontwikkeling.

Wat gebeurt er als de Oekraïners vertrekken?

De flexwoningen zijn dan geschikt voor spoedzoekers. Er is sprake van een flexibele schil voor de periode dat ontheemden weg zijn.

Mag er na 10 jaar verlengd worden?

Zoals ook aan Meeuwenoord toegezegd blijft het bij 10 jaar.

Hoe is de handhaving/toetsing bij tijdelijke woningen?

Het woonbedrijf Voorne aan Zee, zal de exploitatie in de gaten houden en monitoren.

Wie is de grondeigenaar van de plek?

De gemeente.

Achter het traject lopen gasleidingen. Is er over nagedacht dat deze vrij moeten blijven?

Ja dat klopt, daar dient afstand van gehouden te worden.

Waarom worden de woningen niet gerealiseerd aan de kant van de tuindersweg/basketbalveld?

De bedoeling is realisatie dichtbij/in de wijk zodat de ontheemden opgenomen kunnen worden door het dorp.

Het voorbeeld van Utrecht wordt aangehaald waarbij de mensen bij elkaar op 1 locatie worden gezet. Waarom niet centraal in Brielle? Uit financieel oogpunt kan het nooit voordeliger zijn om 3 plekken gereed te maken voor bewoning.

Nogmaals wordt het besluit van de gemeenteraad aangehaald.

Aan Meeuwenoord is de toezegging gedaan dat het maar om 10 jaar gaat. Kan er ook een toezegging komen dat de woningen alleen bestemd worden voor Oekraïners en geen spoedzoekers?

Dit is niet mogelijk. Wel wordt aangegeven dat er geen asielzoekers of arbeidsmigranten zullen komen.

Er worden andere locaties aangedragen, voormalig terrein Tiende Penning en Provenierstraat (stuk naast de voetbal). Is dit geen optie? De woningen zijn hier makkelijker te plaatsen dan aan de Burgemeester A.P. van den Blinklaan en er zijn al nutsvoorzieningen.

André geeft aan dat de Tiende Penning geen optie is, omdat voor deze locatie een al heel ver ontwikkeld woningbouwplan is, dat helaas door oponthoud is getroffen.

De suggestie van de Provenierstraat is een suggestie die gehoord wordt en waar op dat moment geen antwoord op kan worden gegeven.

Wij hebben deze suggestie gehoord en gaan die onderzoeken zonder dat de voorkeurslocatie daarmee wordt verlaten.

Han ’t Hoen, interim voorzitter van de dorpsraad Vierpolders, vraagt of er niet iets in de vorm van een convenant kan worden opgesteld met daarin de gemaakte afspraken?

Net als bij Meeuwenoord kan er een brief met afspraken worden gezonden aan de dorpsraad.

Het bestemmingsplan voor de locatie is thans agrarisch. Kan dit worden meegenomen in convenant?

Aangegeven wordt dat het om een tijdelijke ontheffing gaat en de bestemming agrarisch blijft. De gemeente houdt zich aan de wettelijke bepalingen.

Kunnen wij hulp krijgen op scholen in verband met de opvang van de Oekraïense kinderen?

Vanuit het rijk is gezorgd voor een bijdrage voor onderwijs en onder andere medische- en tandheelkundige zorg. Er komt hulp in de vorm van aparte taallessen.

Op basis van welke criteria is gekozen voor verspreiding en locatie?

Eigendom grond gemeente, goed bereikbaar (met uitzondering van de plaatsing), dichtbij school en mensen kunnen goed integreren in het dorp.

Voor de toevoer van de woningen worden zorgen geuit over de aanrijroute ter plekke. Smalle straat met bochten waar nu al geregeld spiegels van auto’s worden gereden. Parkeerplaatsen zijn een crime. Kan de speeltuin verplaatst worden en daar een parkeerplaats worden gemaakt.

Aangegeven wordt dat het handig is om in kleiner verband na te spreken met direct aanwonenden van de Burgemeester A.P. van den Blinklaan over deze praktische zaken.

Aangegeven wordt dat de vergunning ook in de krant wordt gepubliceerd (waarbij opgemerkt wordt dat deze niet meer ontvangen wordt door een ieder).

Afgesproken wordt dat aan de dorpsraad zal worden aangegeven wanneer de vergunning wordt gepubliceerd. Ook kunnen een aantal prints in het Dijckhuis worden neergelegd.

Is het een optie om de locatie op de Burgemeester A.P. van den Blinklaan anders een stukje op te schuiven zodat dit niet direct in ‘iemands achtertuin’ staat?

Wie wordt het aanspreekpunt voor het dorp in het kader van de exploitatie?

Het woonbedrijf Voorne aan Zee zorgt voor onderhoud, beheer en monitoring. Als iets netjes is, dan blijft dit in de regel ook netjes. Zij hebben een huismeester die aanspreekbaar is.

Toezeggingen

In een brief/convenant voor de dorpsraad de afspraken vastleggen waaronder:

  • - 10 jaar vergunning
  • - Oekraïense ontheemden daarna spoedzoekers
  • - geen arbeidsmigranten of asielzoekers

Wanneer er gestart wordt met de werkzaamheden de bewoners te informeren?

Wanneer de chalets geplaatst gaan worden de bewoners informeren

Van de aanvraag vergunning zo’n vijftigtal schriftelijke exemplaren in ’t Dijkhuis neer te leggen (staat open voor bezwaar en beroep).