De Heliushaven in Hellevoetsluis heeft een nieuwe golfbreker in gebruik. Dit was nodig om de haven veilig en toekomstbestendig te houden. Het initiatief voor een golfbreker kwam vanuit Marina Cape Helius en Stichting Watersportcentrum Hellevoetsluis, bestaande uit WSV Haringvliet, WV Hellevoetsluis en WSV Helius. Zij hebben met eigen financiering en een bijdrage vanuit de Regiodeal dit initiatief kunnen uitvoeren.

Bij (harde) wind uit de richting zuid tot zuidoost was de Heliushaven onbeschermd tegen golven. Veel ligplaatshouders in de haven, maar ook de zeilscholen in de haven hadden hier last van. De golfbreker zorgt ervoor dat de golven worden afgebroken en dus niet de haven bereiken. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid en comfort voor de ligplaatshouders en zeilscholen maar ook voor minder slijtage en onderhoudskosten aan de steigers, palen en kades. Bijkomend voordeel is dat de aangepaste haveningang bootbezitters motiveert om langzamer te varen, wat ook de veiligheid in de haven weer bevordert. 

Wethouder Daan van Orselen (Havens en kust) is blij met de samenwerking tussen de verschillende verenigingen in de Heliushaven. ‘Het initiatief voor een nieuwe golfbreker laat zien dat je samen kunt werken aan praktische oplossingen voor een probleem waar je met elkaar tegen aan loopt. Het resultaat is een veilige en toekomstbestendige haven waar inwoners en toeristen het komende seizoen weer naar hartenlust kunnen recreëren.’