Als gemeente Voorne aan Zee werken we graag samen met onze inwoners. Wij maken veel plannen, maar we bieden ook ruimte aan goede initiatieven van inwoners. Daarom betrekken we inwoners zo vroeg mogelijk, zodat de plannen goed aansluiten op de wensen en behoeften van de inwoners. Besluiten worden genomen door de gemeenteraad.

Hoe kunt u invloed hebben op de besluiten van de gemeenteraad? Waar kunt u terecht met een vraag, wens, zorg of idee?

Inspreken in de raadsvergadering

De gemeenteraad van Voorne aan Zee vergadert 5 weken. 

Indien u wilt inspreken in de raad is dit mogelijk. U kunt maximaal 5 minuten inspreken over onderwerpen die geagendeerd zijn op de raadsagenda als bespreekstukken. Als er veel insprekers zijn, is de spreektijd korter. 

Spreekrecht is niet mogelijk over onderwerpen waarover formele inspraakprocedures op grond van speciale wettelijke regelingen, of bezwaar- en beroepsprocedures gaande zijn of al afgerond zijn. Ook is het niet mogelijk in te spreken over hetzelfde onderwerp waar de inspreker al bij een commissievergadering gebruik heeft gemaakt van het inspreekrecht. Over het verslag van de vorige vergadering, moties vreemd en over de lijst van ingekomen stukken kan niet ingesproken worden. Ook over de benoeming van personen kan niet worden ingesproken.

Indien u van het spreekrecht gebruik wil maken, meldt dit ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de griffie (griffie@voorneaanzee.nl) onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wenst te voeren.

Inspreken in de commissie

Indien u wilt inspreken in de commissie is dit mogelijk over alle onderwerpen die de werkzaamheden van de commissie aangaan. U kunt maximaal 5 minuten inspreken. Als er veel insprekers zijn, is de spreektijd korter. Daarnaast krijgt u dan ook de mogelijkheid om na de inbreng van de commissieleden bij het betreffende agendapunt hierop kort (maximaal 2 minuten) te reageren. Spreekrecht is niet mogelijk over onderwerpen waarover formele inspraakprocedures op grond van speciale wettelijke regelingen, of bezwaar- en beroepsprocedures gaande zijn of al afgerond zijn.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, meldt u dit ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de commissiegriffier onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wenst te voeren.

Doe mee met een beeldvormende avond

Als er een plan is, wil de raad het zo breed mogelijk verkennen. Door stukken te lezen, vragen te stellen, op locatie te gaan kijken, experts en inwoners te bevragen. Ook worden er regelmatig zogenaamde beeldvormende avonden georganiseerd. Dit is het moment waarop raadsleden wellicht een mening hebben, maar nog geen definitief standpunt hebben gevormd.

Beeldvormende avonden kunnen verschillende vormen hebben, zoals een presentatie door of namens het college of een werkbezoek. Hoe en of u uw stem kunt laten horen, hangt af van de informatiebehoefte die de raadsleden hebben. En van de vorm van de beeldvormende avond. De griffie kan u hierover informeren.

Contact met raadsleden

Raadsleden horen graag wat er speelt in de gemeente. Via de griffie bereikt u de gehele gemeenteraad of een commissie. Wilt u liever iemand persoonlijk spreken of mailen? Kijk dan in het overzicht raadsleden voor e-mailadressen.

Nodig de raad uit

Bent u ergens heel trots op of wilt iets laten zien dat politieke aandacht verdient? Dan kunt u de raad uitnodigen op locatie. Via de griffie kunt u overleggen over waar, wanneer en hoe.