Het Digitaal Opkopers Register (DOR) is een online in- en verkoopregister. In dit systeem registreert u de goederen die u opkoopt en verkoopt. Het doel van het DOR is om heling tegen te gaan. Ook helpt het de gemeente en politie om gestolen goederen terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar.

In het DOR kunt u controleren of goederen als gestolen staan geregistreerd bij de politie. Voert u een goed in wat is gestolen?Dan ontvangt de politie automatisch een melding en wordt het goed bij u opgehaald.

Bekijk het korte informatiefilmpje over het DOR(externe link).

Wat moet ik doen?

Hoe werkt het?

Als u regelmatig tweedehands spullen opkoopt en weer verkoopt, bent u verplicht om u als opkoper aan te melden bij de gemeente. Ook bent u verplicht om uw ingekochte spullen bij te houden in een opkopersregister. Dit is verplicht om ervoor te zorgen dat er geen gestolen spullen verkocht worden.

Wat is heling?

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen producten en voertuigen. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van producten als u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat. Bijvoorbeeld: u kunt een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Die prijs is dat ook vaak. Meestal gaat het dan om een gestolen product.

De gemeente Voorne aan Zee vindt vrijheid voor ondernemers heel belangrijk. Iedere ondernemer kan het beroep van handelaar/opkoper uitvoeren. Handelaren horen ook bij een gemeente als Voorne aan Zee, maar een deel van deze branche is kwetsbaar voor het mogelijk maken van criminaliteit. Tweedehands producten kunnen via handelaren snel worden omgezet in geld. Het kan zijn dat de aangeboden producten van diefstal komen. Zo kan een handelaar zich (ongewild) schuldig maken aan heling, wanneer deze de aangeboden gestolen producten inkoopt.

Controle via www.stopheling.nl

De gemeente Voorne aan Zee wil dat handelaren onderzoek doen naar de afkomst van de producten voordat die worden ingekocht. Hierdoor kan de handelaar voorkomen dat hij gestolen producten inkoopt. De politie registreert alle gestolen producten. Op de webiste www.stopheling.nl(externe link) of via de app Stopheling kunt u controleren of een product als gestolen is aangemeld.

Merkt u achteraf dat u iets heeft gekocht wat gestolen is? ​Dan kunt u via het DOR direct aangifte doen van heling. Vervolgens kunt u een aanvraag doen om het geld terug te vragen van de klant die het gestolen goed aan u heeft verkocht.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?