Tot € 25.000 kunt u voor een relatief lage rente een lening afsluiten bij de gemeente voor verduurzamingsmaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zonnepanelen, HR++-glas, maar ook sedumdaken en nestgelegenheden. Het volledige bedrag kan geleend worden zodat u geen rekening hoeft te houden met de btw-teruggave bij zonnepanelen of subsidies. Hiervoor hoeft u niet langs de notaris. De looptijd voor leningen van € 2.500 tot € 7.500 is 10 jaar. Leningen van € 7.500 tot € 25.000 krijgen een looptijd van 15 jaar. 

SVn

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland SVn geeft de Duurzaamheidslening uit namens de gemeente. De lening aanvragen en afsluiten kost niets. Er zijn ook geen bijkomende kosten als advies-, taxatie- of notariskosten. U betaalt wel rente en aflossing. U lost de Duurzaamheidslening annuïtair af, dit betekent dat het maandbedrag tijdens de hele looptijd gelijk blijft. Het SVn stelt de rente bij de lening vast. Zij stellen de rente pas vast op de datum dat de aanvraag voor de financiële beoordeling is ontvangen. Op de website van SVn(externe link) kunt u een proefberekening maken voor uw persoonlijke situatie. U kunt dan zelf uitrekenen wat een Duurzaamheidslening u kost. 

Ook kunt u de actuele rentestand(externe link) van de duurzaamheidslening zien op de website van SVn. 

Hoe werkt het aanvragen van een duurzaamheidslening?

Voordat u een lening kunt aanvragen moet u eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan via de knop onderaan de pagina. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, krijgt u een zogenaamde toewijzingsbrief. Met deze toewijzingsbrief kunt u uw aanvraag voor een lening indienen via de website van SVn(externe link) (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland). Zij zullen de lening, in opdracht van de gemeente, voor u afsluiten. 
Op de website van SVn staat ook een duidelijk stappenplan(externe link) dat u kunt volgen als u overweegt om een duurzaamheidslening af te gaan sluiten. 
 

Woning verduurzamen

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning? De gemeente werkt hiervoor samen met de WoonWijzerWinkel, het regionale energieloket voor de gemeente. 

Kijk voor meer informatie of het uitvoeren van een gratis woningscan op www.woonwijzerwinkel.nl(externe link).  Ook kunt u zelf rondkijken in de showroom voor mogelijkheden. De WoonWijzerWinkel is gevestigd aan de Directiekade 2 in Rotterdam (Heijplaat).

De WoonWijzerWinkel organiseert regelmatig thema dagen en heeft aanbiedingen. 

Andere subsidies om je woning te verduurzamen?

Particulieren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ga voor meer informatie naar www.rvo.nl(externe link).

Laat u HR++-glas plaatsen of een warmtepomp of voert u andere isolatiemaatregelen uit, dan is er mogelijk subsidie hiervoor. Lees voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link). Voor onder andere sedumdaken kunt u bij het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) subsidie krijgen. U kunt uw aanvraag indienen tot uiterlijk 1 november 2023. Meer informatie leest u op de website van het Waterschap(externe link).

Zonnepanelen op daken

  • Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonne-energie? Dan kunt u terecht op www.zonatlas.nl(externe link).
  • Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u terecht op www.omgevingsloket.nl(externe link).
  • Woont u in een beschermd stadsgezicht of een monument? Dan moet u rekening houden met extra regels voor zonnepanelen op monumenten. Voor de Vesting van Hellevoetsluis is er een beleid dat u kunt opvragen. Neem contact op via het algemene nummer 14 0181 of duurzaamheid@voorneaanzee.nl

Woningen binnen VVE’s

Voor Verenigingen van Eigenaren is er ook een duurzaamheidslening, alleen heet deze anders. Er is een speciale VvE Energiebespaarlening bij het Warmtefonds SVn. Zo kunnen eigenaren van een woning binnen een VVE ook gebruik maken van een lening. Ga voor meer informatie naar: www.energiesubsidiewijzer.nl(externe link).

Voordat u een lening kunt aanvragen moet u eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan via de knop onderaan de pagina. Kies voor de knop: Duurzaamheidslening aanvragen kleine VVE’s.

Andere subsidies voor VVE’s

Voor VvE’s is er een andere regeling: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De SVVE bestaat uit drie onderdelen waarvoor u apart subsidie aanvraagt: energieadvies, maatregelen en het laten maken van een adviesrapport voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto's. De regelingen voor het energieadvies en de maatregelen lopen tot en met 31 december 2027 en de subsidie voor het adviesrapport voor oplaadpunten tot en met 31 december 2023. Lees meer informatie en de voorwaarden op de website van het RVO(externe link).

Aanvragen

Duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente, klikt u dan op onderstaande knop. U heeft uw Digi-D nodig om de aanvraag te kunnen doen.

Duurzaamheidslening aanvragen voor particulieren:

Duurzaamheidslening aanvragen particulieren

Duurzaamheidslening aanvragen voor kleine VvE’s:

DigiD: Duurzaamheidslening aanvragen kleine VvE's

e-Herkenning: Duurzaamheidslening voor kleine VvE’s

Heeft u hulp nodig om iets te regelen of aan te vragen bij de digitale overheid? Neem dan contact op met het Informatiepunt Digitale Overheid.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?