Tot € 25.000 kunt u voor een relatief lage rente een lening afsluiten bij de gemeente voor verduurzamingsmaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zonnepanelen, HR++-glas, maar ook sedumdaken en nestgelegenheden. Het volledige bedrag kan geleend worden zodat u geen rekening hoeft te houden met de btw-teruggave bij zonnepanelen of subsidies. Hiervoor hoeft u niet langs de notaris. De looptijd voor leningen van € 2.500 tot € 7.500 is 10 jaar. Leningen van € 7.500 tot € 25.000 krijgen een looptijd van 15 jaar. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, kunt u uw aanvraag indienen via de website van SVn(externe link) (stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland).

Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening bij het Warmtefonds SVn. Ga voor meer informatie naar: www.energiesubsidiewijzer.nl(externe link).

Hoe werkt het?

Particulieren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).  Ga voor meer informatie naar www.rvo.nl(externe link).

Voor VvE’s is er een andere regeling: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).  De SVVE bestaat uit 3 onderdelen waarvoor u apart subsidie aanvraagt: energieadvies, maatregelen en het laten maken van een adviesrapport voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto's. De regelingen voor het energieadvies en de maatregelen lopen tot en met 31 december 2027 en de subsidie voor het adviesrapport voor oplaadpunten tot en met 31 december 2023. Lees meer informatie en de voorwaarden op de website van het RVO(externe link).

Woning verduurzamen

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning? De gemeente werkt hiervoor samen met de WoonWijzerWinkel, het regionale energieloket voor de gemeente. 

Kijk voor meer informatie of het uitvoeren van een gratis woningscan op www.woonwijzerwinkel.nl(externe link).  Ook kunt u zelf rondkijken in de showroom voor mogelijkheden. De WoonWijzerWinkel is gevestigd aan de Directiekade 2 in Rotterdam (Heijplaat).

De WoonWijzerWinkel organiseert regelmatig thema dagen en heeft aanbiedingen.

Laat u HR++-glas plaatsen of een warmtepomp of voert u andere isolatiemaatregelen uit, dan is er mogelijk subsidie hiervoor. Lees voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link). Voor onder andere sedumdaken kunt u bij het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) subsidie krijgen. U kunt uw aanvraag indienen tot uiterlijk 1 november 2023. Meer informatie leest u op de website van het Waterschap(externe link).

Zonnepanelen op daken

  • Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonne-energie? Dan kunt u terecht op www.zonatlas.nl(externe link).
  • Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u terecht op www.omgevingsloket.nl(externe link).
  • Woont u in een beschermd stadsgezicht of een monument? Dan moet u rekening houden met extra regels voor zonnepanelen op monumenten. Voor de Vesting van Hellevoetsluis is er een beleid dat u kunt opvragen. Neem contact op via het algemene nummer 14 0181 of duurzaamheid@voorneaanzee.nl

Aanvragen

Duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente, klikt u dan op onderstaande knop. U heeft uw Digi-D nodig om de aanvraag te kunnen doen.

Duurzaamheidslening aanvragen

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?