Duurzaamheidslening

Tot € 25.000 kunt u voor een relatief lage rente een lening afsluiten bij de gemeente voor verduurzamingsmaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zonnepanelen, HR++-glas, maar ook sedumdaken en nestgelegenheden. Het volledige bedrag kan geleend worden zodat u geen rekening hoeft te houden met de btw-teruggave bij zonnepanelen of subsidies. Hiervoor hoeft u niet langs de notaris. De looptijd voor leningen van € 2.500 tot € 7.500 is 10 jaar. Leningen van € 7.500 tot € 25.000 krijgen een looptijd van 15 jaar. 

SVn

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland SVn geeft de Duurzaamheidslening uit namens de gemeente. De lening aanvragen en afsluiten kost niets. Er zijn ook geen bijkomende kosten als advies-, taxatie- of notariskosten. U betaalt wel rente en aflossing. U lost de Duurzaamheidslening annuïtair af, dit betekent dat het maandbedrag tijdens de hele looptijd gelijk blijft. Het SVn stelt de rente bij de lening vast. Zij stellen de rente pas vast op de datum dat de aanvraag voor de financiële beoordeling is ontvangen. Op de website van SVn kunt u een proefberekening maken voor uw persoonlijke situatie. U kunt dan zelf uitrekenen wat een Duurzaamheidslening u kost. 

Ook kunt u de actuele rentestand van de duurzaamheidslening zien op de website van SVn. 

Een alternatief is een lening via het Warmtefonds. Voordelen hiervan, ten opzichte van de lening via de gemeente en SVn zijn extra leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte. Voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000 is de rente zelfs 0,0%.

Hoe werkt het aanvragen van een duurzaamheidslening?

Voordat u een lening kunt aanvragen moet u eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan via de knop onderaan de pagina. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, krijgt u een zogenaamde toewijzingsbrief. Met deze toewijzingsbrief kunt u uw aanvraag voor een lening indienen via de website van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland). Zij zullen de lening, in opdracht van de gemeente, voor u afsluiten. 
Op de website van SVn staat ook een duidelijk stappenplan dat u kunt volgen als u overweegt om een duurzaamheidslening af te gaan sluiten. 
 

Woning verduurzamen

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning? De gemeente werkt hiervoor samen met de WoonWijzerWinkel, het regionale energieloket voor de gemeente. 

Kijk voor meer informatie of het uitvoeren van een gratis woningscan op www.woonwijzerwinkel.nl.  Ook kunt u zelf rondkijken in de showroom voor mogelijkheden. De WoonWijzerWinkel is gevestigd aan de Directiekade 2 in Rotterdam (Heijplaat).

De WoonWijzerWinkel organiseert regelmatig thema dagen en heeft aanbiedingen. 

Andere subsidies om je woning te verduurzamen?

Particulieren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ga voor meer informatie naar www.rvo.nl.

Laat u HR++-glas plaatsen of een warmtepomp of voert u andere isolatiemaatregelen uit, dan is er mogelijk subsidie hiervoor. Lees voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor onder andere sedumdaken kunt u bij het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) subsidie krijgen. U kunt uw aanvraag indienen tot uiterlijk 1 november 2023. Meer informatie leest u op de website van het Waterschap.

Zonnepanelen op daken

  • Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonne-energie? Dan kunt u terecht op www.zonatlas.nl.
  • Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u terecht op www.omgevingsloket.nl.
  • Woont u in een beschermd stadsgezicht of een monument? Dan moet u rekening houden met extra regels voor zonnepanelen op monumenten. Voor de Vesting van Hellevoetsluis is er een beleid dat u kunt opvragen. Neem contact op via het algemene nummer 14 0181 of duurzaamheid@voorneaanzee.nl

Woningen binnen VvE’s

Voor Verenigingen van Eigenaren tot 8 appartementen is er ook een duurzaamheidslening en deze loopt ook via SVn. Binnen deze lening is het ook mogelijk om geld te besteden aan (achterstallig) onderhoud. De lening kan met en zonder NHG worden verstrekt. Bij een lening met NHG is de rente lager. Daarnaast is er ook een VvE Energiebespaarlening bij het Warmtefonds. Bij het warmtefonds kunnen ook VvE’s met 8 of meer appartementen een lening afsluiten. Zo kunnen eigenaren van een woning binnen een VvE ook gebruik maken van een lening.

Voordat u een lening kunt aanvragen moet u eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan via de knop onderaan de pagina. Kies voor de knop: Duurzaamheidslening aanvragen kleine VVE’s.

Andere subsidies voor VvE’s

Voor VvE’s is er een andere regeling: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De SVVE bestaat uit drie onderdelen waarvoor u apart subsidie aanvraagt: energieadvies, maatregelen en het laten maken van een adviesrapport voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto's. De regelingen lopen tot en met 31 december 2027. Lees meer informatie en de voorwaarden op de website van het RVO.

Aanvragen

Duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente, klikt u dan op onderstaande knop. U heeft uw Digi-D nodig om de aanvraag te kunnen doen.

Duurzaamheidslening aanvragen voor particulieren:

Duurzaamheidslening aanvragen particulieren

Duurzaamheidslening aanvragen voor kleine VvE’s:

DigiD: Duurzaamheidslening aanvragen kleine VvE's

e-Herkenning: Duurzaamheidslening voor kleine VvE’s

Heeft u hulp nodig om iets te regelen of aan te vragen bij de digitale overheid? Neem dan contact op met het Informatiepunt Digitale Overheid.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?