Elektrisch laden over de stoep

In de zomer van 2025 start de pilot “Elektrisch laden over de stoep”. Met deze proef krijgen inwoners de mogelijkheid om hun elektrische auto handig voor de eigen voordeur op te laden. Gewoon via hun eigen netaansluiting en zonder dat ze over een eigen oprit beschikken. Na een jaar hoopt de gemeente te kunnen inschatten of elektrisch laden op deze manier wenselijk is. Om deel te nemen moeten bewoners wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wat houdt de proef in?

De proef houdt in dat eigenaren van elektrische auto's hun voertuigen kunnen opladen via een verlengde private aansluiting (VPA). Dit betekent dat de laadkabel vanuit de eigen woning over de openbare ruimte, zoals de stoep, wordt gelegd om de auto op een openbare parkeerplek te kunnen laden. Momenteel is het gebruik van een VPA niet toegestaan volgens de Algemene Verordening, omdat het een belemmering kan vormen voor de doorgang op de openbare weg.

Doel van de proef

De gemeente start deze proef omdat meerdere inwoners met zonnepanelen, maar zonder eigen oprit, hebben gevraagd of ze hun auto kunnen opladen vanuit hun woning. De proef moet inzicht geven in de maatschappelijke en ruimtelijke gevolgen van het toestaan van VPA’s . Gedurende de proefperiode van een jaar mogen alleen deelnemers hun auto via een VPA opladen. Daarbij moet verplicht gebruik worden gemaakt van een kabelmat of een kabelgoot. De kabel mag nooit ‘bloot’ in de openbare ruimte (over de stoep) worden gelegd. De gemeente stelt zelf de kabelmat en kabelgoot ter beschikking aan de deelnemers van de pilot. De kabelgoot wordt door de gemeente in de stoep bij de deelnemer aangelegd.

Aanmelden voor de proef

Inwoners die willen deelnemen moeten aan specifieke selectiecriteria voldoen, zoals het hebben van een elektrische auto, het ontbreken van een eigen oprit, en het gebruik van zonnepanelen. Aanmelden kan tot 1 juni 2025. De gemeente mag controleren of aan de criteria wordt voldaan.

Aanmelden kan via de onderstaande button ‘aanmelden elektrisch laden over de stoep’.

Aanmelden elektrisch laden over de stoep

Na afloop van de proef

De proef start 1 juli 2025 en duurt één jaar. De gemeente houdt zich het recht voor de proefperiode met een jaar te verlengen. Na de proefperiode volgt een evaluatie om te beslissen of het laden via een verlengde private aansluiting (VPA) permanent wordt toegestaan. Zowel de deelnemers, als omwonenden wordt om hun mening gevraagd om in te schatten of dit wenselijk is. Totdat er een definitief besluit is genomen, mogen alleen proefdeelnemers een VPA blijven gebruiken. 

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via het e-mailadres gemeente@voorneaanzee.nl of telefonisch 14 0181.

Mag tijdens de proef de laadkabel zo over de stoep worden gelegd?

Nee, hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Alleen deelnemers aan de proef mogen gedurende de proefperiode hun elektrische auto via een VPA opladen op een publieke parkeerplek bij hun huis. Daarbij moet verplicht gebruik worden gemaakt van een kabelmat of een kabelgoot. De kabel mag nooit ‘bloot’ in de openbare ruimte (over de stoep) worden gelegd. De gemeente stelt zelf de kabelmat en kabelgoot ter beschikking aan de deelnemers van de pilot. De kabelgoot wordt door de gemeente in de stoep bij de deelnemer aangelegd.

Kan een deelnemer aan de proef tevoren aangeven of hij voorkeur heeft voor gebruik van een kabelmat of kabelgoot?

Ja, dat kan. Bij het indienen van een deelnameverzoek kan een voorkeur worden aangeven. De gemeente houdt zich het recht voor een mat of kabelgoot toe te wijzen.

Mag een deelnemer aan de proef een eigen kabelmat, kabelgoot of ander middel gebruiken om de laadkabel verdekt over de openbare weg te laten lopen?

Nee, dat is niet toegestaan. De gemeente stelt namelijk eisen aan de mat en goot om de veiligheid in gebruik zoveel mogelijk te vergroten. Daarom stelt zij deze zelf ter beschikking. De kabelgoot wordt door de gemeente aangelegd. Het is niet toegestaan dat een bewoner zelf een kabelgoot aanlegt in de openbare weg (de stoep). Een ander middel dan een kabelmat of kabelgoot om de laadkabel te leiden is niet toegestaan.   

Ik wil niet deelnemen aan de proef. Mag ik wel via een VPA mijn elektrische auto opladen op een publieke parkeerplek bij mijn huis?

Nee, dat is niet toegestaan. U moet in dat geval gebruikmaken van het openbare laadnetwerk van de gemeente

Zijn er kosten verbonden voor deelname aan de proef?

De kosten voor de deelnemers bestaan eventueel uit de laadkabel en aanpassingen in/aan het gebouw om privaat autoladen mogelijk te maken. De gemeente vergoedt geen kosten. Wel stelt de gemeente de kabelmat dan wel kabelgoot kosteloos aan de deelnemers van de proef ter beschikking.  De kabelgoot wordt ook kosteloos door de gemeente aangelegd.
 

Moet de deelnemer aan de proef aan het einde van de proef de kosten voor de kabelmat of (aanleg) kabelgoot alsnog betalen?

Nee, voor deelnemers aan de proef blijft deze te allen tijde kosteloos.

Mag iedereen meedoen aan de proef of zijn er selectiecriteria?

Er zijn een aantal voorwaarden om mee te mogen doen aan de proef. De volgende selectiecriteria zijn opgesteld: 

  • Indiener is inwoner van gemeente Voorne aan Zee.
  • Indiener beschikt over minimaal één elektrische of hybride auto.
  • Indiener maakt gebruik van openbare parkeergelegenheden en beschikt niet over een private parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Tussen het gebouw van de indiener en de beoogde openbare parkeerplaats waar straks geladen wordt, bevindt zich uitsluitend een trottoir. Er wordt geen fietspad, groenstrook, autoweg of andere openbare ruimte, niet zijnde een trottoir, overbrugd met de VPA. 
  • Het gebouw waarin de private netaansluiting van de indiener zich bevindt beschikt over zonnepanelen, welke bijdragen aan de eigen stroomvoorziening.
  • De stroomvoorziening in het gebouw van de indiener is zodanig ingericht dat de auto veilig wordt opgeladen.
  • De indiener beschikt over een laadkabel bij aanvang van de uitvoeringsperiode.
  • Indiener dient het deelnameverzoek tijdens de aanvraagperiode in.
  • Indiener geeft de voorkeur aan of deze een kabelmat of kabelgoottegels wil gebruiken of geeft aan geen voorkeur te hebben. De gemeente houdt rekening met de voorkeur, maar behoudt zich het recht voor om van de voorkeur af te wijken. 
  • Indiener gaat akkoord met de deelnamevoorwaarden van de pilot.

Inwoners die mee willen doen aan de proef dienen een deelnameverzoek in bij de gemeente.

Zijn er nog andere voorwaarden waar een deelnemer aan de proef rekening mee moet houden?

Ja. Deelnemers dienen akkoord te gaan met de volgende voorwaarden:

  • U dient een deelnameverzoek voor maximaal één VPA op uw adres in.
  • U werkt de gehele proefperiode van één jaar mee aan het onderzoek van de gemeente. Dit betekent dat u ongeveer drie vragenlijsten invult over het gebruik van uw VPA.
  • Uw buren  worden door de gemeente op de hoogte gesteld van de tijdelijke aanwezigheid van een VPA in de straat. Ook worden zij uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek met een vragenlijst voor omwonenden. 
  • Indien u uw pilotdeelname vroegtijdig moet afbreken, bijvoorbeeld door verhuizing, neemt u hierover contact op met de gemeente.
  • U dient tijdens het laden altijd gebruik te maken van ofwel een kabelmat, ofwel kabelgoottegels. De gemeente schaft deze aan en levert deze bij u af. De goottegels worden door de gemeente bij u in het trottoir gelegd.
  • U dient de kabelmat dan wel kabelgoottegels schoon en zichtbaar te houden zodat deze geen belemmering of veiligheidsrisico vormt voor voorbijgangers. Beschadiging meldt u zelf bij de gemeente.
    Onjuist gebruik van de middelen welke het veiligheidsrisico verhoogt kan leiden tot aansprakelijkheid van de deelnemer als een ongeval plaatsvindt. 
  • U zorgt zelf voor een speciaal daarvoor bestemd laadpunt voor de elektrische auto op uw eigen terrein en een juiste laadkabel. Beide dienen te voldoen aan de veiligheidseisen welke door u en uw leverancier in acht worden genomen. De aanwezigheid van het laadpunt en de laadkabel kunnen gecontroleerd worden voorafgaand en tijdens de uitvoeringsperiode van de pilot.  
  • Het gebruik van een VPA geeft u niet méér recht op een openbare parkeerplaats dan iemand zonder VPA. U mag dus geen openbare parkeerplaats claimen.
  • U houdt zich aan de verkeersregels.
  • U houdt zich aan de regels en voorschriften voor het gebruik van de VPA die in de aan u afgegeven ontheffing gesteld zijn.  
  • U houdt zich aan de gestelde voorwaarden gedurende de gehele looptijd van de pilot, inclusief mogelijke verlenging, tot en met de besluitvorming over het al dan niet officieel toestaan van VPA’s in de gemeente.
  • De kosten voor de laadkabel en de kosten voor het realiseren of aanpassen van de stroomvoorziening in/aan het gebouw van de deelnemer om privaat autoladen mogelijk te maken worden door de gemeente niet vergoed, ook niet als het gebruik van VPA’s na de pilot niet wordt toegestaan. 
  • Indien u geen eigenaar bent van uw woning of verblijfplaats en aanpassingen aan het gebouw wil maken om mee te doen aan de pilot, neemt u hierover eerst contact op met uw verhuurder. 
     

Ik wil mij graag aanmelden voor deelname aan de proef. Waar kan ik dat doen?

Als u voldoet aan de selectiecriteria en u mee wil doen, dan kunt u een deelnameverzoek indienen. Dat doet u door op deze link  te klikken. 
De gemeente houdt zich het recht voor om te controleren of u aan de selectiecriteria voldoet.
 

Geldt deze proef ook voor het opladen van een elektrische fiets of scooter?

Nee, alleen voor het opladen van een elektrische auto. Het opladen van een elektrische fiets of scooter moet op eigen terrein.