Gladheid bestrijden
Sneeuw, hagel en ijzel zorgen voor gladde wegen en straten. Om gladheid te voorkomen, strooien we. Waar we strooien, ziet u op de kaart onder onderstaande knop ‘strooiroutes’. Houd rekening met winterse omstandigheden als u de weg op gaat. Pas uw snelheid aan en gebruik zoveel mogelijk gestrooide wegen. Ook al is er gestrooid, het kan nog steeds glad zijn op de wegen en fietspaden.
Routes
Als eerste maken we de doorgaande wegen, doorgaande fietspaden en de busroutes binnen de bebouwde kom sneeuw- en ijsvrij. Daarna volgen de locaties met winkels, verzorgingshuizen en openbare voorzieningen.
- De strooiroutes voor wegen en fietspaden vindt u op deze kaart(externe link).
- Een lijst met alle straten waar volledig of gedeeltelijk gestrooid wordt vindt u hier.
De gemeente strooit alleen de doorgaande wegen en fietspaden. In woonstraten strooien we niet, omdat voor een goede werking van het dooimiddel veel verkeer nodig is. In deze straten wordt te weinig gereden om het zout zijn werk te laten doen. Als we daar toch zouden strooien, verwachten bewoners dat het niet meer glad is in de straat, terwijl het nog steeds spekglad kan zijn. Met alle gevolgen van dien.
Verwachting
We houden het weer 24 uur per dag goed in de gaten. Zo kunnen we op tijd strooien als er gladheid verwacht wordt. We controleren de temperatuur van het wegdek. En of de weg droog, nat, glad of zout is. Dit doen we met onze eigen vier meetpunten met sensoren in de wegen en fietspaden. En met informatie die we dagelijks krijgen van Weerplaza.
Het moment waarop er gestrooid wordt, is altijd maatwerk. We proberen, zoveel mogelijk vóór het glad wordt, de wegen gestrooid te hebben. Soms komt er ’s nachts nog regen, spoelt het strooizout weg en is ‘s avonds strooien daarom niet mogelijk. Dan wordt geprobeerd om vroeg in de ochtend, voor het verkeer op gang komt, het zout op de weg te hebben liggen. Zodra de gladheidscoördinator opdracht heeft gegeven tot strooien, gaan de medewerkers naar de werf, worden de strooiers op de auto’s gezet, zout geladen en de strooironde gereden. Het kan al met al zo’n drie uur duren voordat de hele ronde is gereden.
Eigen stoep en strooizout
U kunt op verschillende manieren de sneeuw van de stoep verwijderen. Het eenvoudigst is om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste sneeuw weg te bezemen. Zorg dat u altijd voldoende zout om te strooien in huis heeft. Dan kunt u de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden. U bewijst daarmee uzelf en voorbijgangers, maar ook de post- en folderbezorgers een dienst die dagelijks over de gladde trottoirs moeten lopen.
U kunt strooizout kopen bij de bouwmarkt. Op vertoon van een bon uit de gemeentepagina in de krant van 22 november kunt u één gratis emmer strooizout voor eigen gebruik ophalen bij aannemingsbedrijf Vibor in Hellevoetsluis, Einsteinweg 5. In deze emmer zit 5 kg strooizout en dat is genoeg voor in totaal 200m2. Het is bedoeld voor de openbare ruimte rondom uw woning. Op de bon staat aangegeven wanneer u terecht kunt bij Vibor.
Voorheen werd alleen gratis strooizout verstrekt aan inwoners van de voormalige gemeente Hellevoetsluis, maar dit jaar bieden we dit ook graag aan voor alle inwoners van gemeente Voorne aan Zee. U moet hiervoor wel naar Hellevoetsluis.
Lege emmers met deksel kunnen na gebruik bij Vibor ingeleverd worden. Deze worden hergebruikt.
Overige wegen
De wegen die onder beheer vallen van het Waterschap Hollandse Delta worden ook gestrooid. Op deze kaart(externe link) ziet u waar er door hen gestrooid wordt. Op de A- en N-wegen wordt gestrooid door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland.
Vragen en meldingen
Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente via: 14 01 81
Gaat uw vraag of opmerking over gladheid op de vaste strooiroutes, dan wordt uw vraag doorgestuurd naar de gladheidscoördinator. Heeft u een melding over gladheid buiten de strooiroutes of mist u bepaalde wegen/fietspaden op de vaste strooiroutes? Dan wordt dit genoteerd en besproken in de jaarlijkse evaluatie na afloop van de winterperiode. Dit betekent niet dat de strooiroutes hierop aangepast worden. Uitgangspunt is dat de strooiroutes op elkaar aansluiten en binnen een bepaalde tijd gestrooid moeten worden.
Als de strooiroutes te lang worden, kan de gemeente niet meer garanderen dat de vaste strooiroutes begaanbaar blijven. Over het al dan niet aanpassen van de strooiroutes wordt geen contact met u opgenomen. U kunt de volgende winterperiode op het kaartje met strooiroutes zien of deze zijn aangepast.
Afvalinzameling bij gladheid
Ook bij overlast door winterse omstandigheden doet de gemeente er samen met de afvalinzamelaar alles aan uw afval zo goed mogelijk op te halen. Zorg dat u de ‘afvalwijzerapp’ hebt geïnstalleerd op uw telefoon. Zodra er, door winters weer, wijzigingen zijn in het ophaalschema, sturen wij u een bericht in de app. Houd ook onze berichtgeving via social media in de gaten.
Wijzigingen in de ophaalroutes
Minicontainers kunnen eerder of later worden geleegd, ophaalroutes kunnen wijzigen waardoor u uw container bijvoorbeeld langs de strooiroute moet aanbieden. Als het glad is kunnen ondergrondse containers niet geleegd worden omdat de wagen kan wegschuiven. Zodra deze maatregelen genomen worden, sturen we een bericht via de afvalwijzer-app. Houd ook onze berichtgeving via social media in de gaten.
Afvalwijzer-app
U kunt ook de Afvalwijzer-app downloaden op uw smartphone of tablet. U kunt dan een automatische melding instellen die u eraan herinnert wanneer welke container geleegd wordt. U voert hiervoor alleen uw postcode en huisnummer in.
- Download de AfvalWijzer app via de Google play store(externe link), Apple store(externe link) of Microsoft store(externe link).
De afvalwijzer-app is het hele jaar nuttig. U kunt hiermee precies nakijken wanneer uw minicontainer wordt opgehaald en als er wijzigingen in het ophaalschema zijn, sturen wij u via die app een bericht hieronder. Ook staan er tips op m.b.t. afval scheiden. Meer info over de app vindt u op: https://www.voorneaanzee.nl/afvalwijzer.
Afvalinzameling rond de feestdagen
Eerste en tweede kerstdag (maandag 25 december en dinsdag 26 december) en nieuwjaarsdag (maandag 1 januari) zijn de drie milieustraten gesloten. Houd de berichtgeving op de 'afvalwijzerapp' in de gaten voor het laatste nieuws over mogelijke wijzigingen in de afhaalroutes.
Huisvuil tijdens de jaarwisseling
De ondergrondse containers worden afgesloten op 31 december en weer geopend op 1 januari. Om schade en brandstichting te voorkomen vragen wij u geen afval te plaatsen naast de containers.
We verzoeken u de minicontainers voor de jaarwisseling van de openbare weg te halen en in de achtertuin of indien mogelijk in de garage te zetten om schade te voorkomen.
Karton
De decembermaand brengt naast veel gezelligheid ook veel extra verpakkingsmateriaal/karton met zich mee zoals cadeauverpakkingen en surprises. Tip: maakt u het karton zo plat en klein mogelijk zodat dit in de minicontainer of ondergrondse OPK container past. Past het niet, zorg er dan voor dat de ondergrondse container niet verstopt raakt. Breng grote stukken naar de milieustraat. Het is niet de bedoeling om karton in de ondergrondse container voor restafval te deponeren of naast de containers te plaatsen. Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor een schone woonomgeving.
Opruimen vuurwerkresten
Als u vuurwerk afsteekt met oud en nieuw, is het voor u en uw omgeving prettig als u de resten ook zelf opruimt. Belangrijk is dat de resten niet meer branden of smeulen wanneer u ze in de minicontainer gooit. Voordat u vuurwerkresten wil weggooien, verzoeken wij u dit eerst goed te laten weken in water.
Inzameling kerstbomen
Ook dit jaar nodigen we graag inwoners uit om zoveel mogelijk kerstbomen in te leveren. Voor elk ingeleverde kerstboom geven we een lootje. Hiermee maken de inwoners kans op een (of meerdere) cadeaukaarten met een waarde van € 10,- tot € 50,-. De kerstbomen kunnen voor een lootje ingeleverd worden op 3, 4 en 5 januari tussen 13.00 en 16.00 uur.
Locatie |
Datum |
Openingstijden |
---|---|---|
Brielle Jumbo evenemententerrein |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Vierpolders Provenierstraat |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Zwartewaal Willem Alexanderstraat |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Oostvoorne Burgemeester Bolwidtweg |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Rockanje Kerkweg parkeerterrein Moolhoek |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Hellevoetsluis Parkeerplaats Warren’s |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari Vrijdag 5 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Hellevoetsluis Parkeerplaats Schelpenpad |
Woensdag 3 januari Donderdag 4 januari Vrijdag 5 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Oudenhoorn Basisschool de Hoorn |
Donderdag 4 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Nieuwenhoorn Parkeerplaats Voetbalvereniging Nieuwenhoorn |
Woensdag 3 januari |
13.00 uur – 16.00 uur |
Kerstbomen worden niet huis aan huis opgehaald.
Bij de huisvuilronde in de week van 8 januari kunt u uw kerstboom ook nog naast de gft-container aanbieden (niet half erin, want er komt een andere wagen voor).
Frituurvet en jus niet in het riool
Zonder oliebollen of andere lekkere hapjes zijn de feestdagen natuurlijk niet compleet. Maar wat doe je na het bakken met het vet of de olie? Spoel het niet door de gootsteen, wc of afvoerput in de straat.Dit veroorzaakt onder meer verstoppingen in het rioolstelsel. Het riool is alleen bestemd voor afvalwater van afwas, douche en toiletbezoek.
Bewaar de fles waarin het frituurvet is gekocht en giet daarna het gebruikte vet daar in terug. De fles kunt u inleveren bij de milieustraat.