Gebiedsagenda Gooteplein en Rik

Het bruist rond het Gooteplein! Scholen, sportverenigingen en andere organisaties zorgen voor een levendige sfeer. Maar er zijn ook knelpunten: verkeer, overlast en onveiligheid maken het voor sommige mensen minder prettig. Daarom werken we aan een plan voor de toekomst: de gebiedsagenda. Hierin staat wat we de komende jaren willen doen met de gebouwen en de buitenruimte in de omgeving van het plein.

Het gebied

Op de kaart ziet u het projectgebied. Rechtsboven in het gebied liggen de gebouwen van de drie basisscholen aan het Gooteplein: de Sint Leonardusschool, de Branding en het Anker. Rechtsonder ligt het Intergrale Kindcentrum met onder andere kinderopvang erin en daaronder gymzaal de Reede. In het midden van het gebied ligt Sport en Cultuurhuis DukdalfBRES en Bravo, het jeugdcentrum van Stichting Push. Linksboven ligt het nieuwe complex met huurappartementen aan de Rik en daaronder het KPN-gebouw dat grenst aan het Riksestraatje. Linksonder in het gebied ligt het gebouw van de tafeltennisvereniging, SO De Watertoren en VSO Maarland en het gebouw van het Streekarchief.

Waarom doen we dit?

We willen het Gooteplein een fijne plek maken waar iedereen zich prettig voelt. Een plek waar kinderen veilig naar school kunnen, waar sporters met plezier hun hobby kunnen uitoefenen, en waar u elkaar kunt ontmoeten.

Wat is een gebiedsagenda?

Een gebiedsagenda is een plan om het Gooteplein in de toekomst nog fijner te maken. We bedenken ideeën voor de gebouwen en maken schetsen voor de buitenruimte. Daarbij gebruiken we de reacties en informatie die we al hebben gekregen tijdens eerdere gesprekken met sportverenigingen en organisaties in de buurt.

Het gebiedsplan is geen kant-en-klaar traject dat we morgen uitvoeren. De komende jaren helpt het ons om de juiste keuzes te maken voor de buitenruimte en de gebouwen. Zo zorgen we ervoor dat het gebied een plek wordt waar iedereen zich prettig voelt.

Hoe kunt u meedoen?

Er staan geen momenten meer gepland waarop u kan meedoen aan het geven van informatie voor de gebiedsagenda. Er zijn verschillende manieren geweest om mee te doen: 

  • Straatgesprekken juli 2024 

    Op dinsdag 9 juli voerden we gesprekken op straat met gebruikers van het gebied rondom het Gooteplein. We spraken onder andere ouders/verzorgers van de schoolgaande kinderen op het Gooteplein en hebben omwonenden of voorbijgangers gesproken.

  • Korte enquête zomer 2024 

    Deze zomer stond er een online enquête over het gebied open. Deze enquête is inmiddels gesloten. Op 9 juli hebben we aan ouders/verzorgers, voorbijgangers, sporters, bezoekers en omwonenden van het Gooteplein de uitnodiging voor de enquête uitgedeeld. Ook hebben we de uitnodiging om de enquête in te vullen bij direct omwonenden in de brievenbus gedaan. De informatie die is verzameld tijdens de straatgesprekken en via de online enquête is daarna verwerkt in schetsen van het gebied.

  • Gesprekken op uitnodiging 

    In september ontvingen de omwonenden rondom het Gooteplein een uitnodiging per brief voor een bewonersavond op 26 september in DukdalfBRES. Ook hebben we een open uitnodiging gecommuniceerd voor ouders/verzorgers van de kinderen op de scholen van het Gooteplein, sporters en  werknemers in het gebied. Professioneel belanghebbende organisaties in het gebied, zoals DukdalfBRES, de basisscholen, Stichting Push en sportverenigingen hebben een uitnodiging ontvangen om 26 september in gesprek te gaan. 

    Op 26 september presenteerden we in DukdalfBRES de eerste schetsen. We vertelden ook hoe de resultaten van de straatgesprekken en de enquête in de plannen zijn verwerkt. Na deze presentatie gingen we met de aanwezigen in gesprek. 
    We gaan in het najaar bekijken hoe we de informatie die we hebben opgehaald tijdens deze bijeenkomst, via de straatgesprekken en online enquête kunnen verwerken in de gebiedsagenda. Binnenkort kunt u op deze webpagina lezen wat we allemaal aan informatie hebben opgehaald uit de omgeving. 

Op 8 januari wordt de gebiedsagenda gepresenteerd aan de gemeenteraad in een openbare bijeenkomst. U kunt daar ook bij aanwezig zijn. Daarna zal de gebiedsagenda worden behandeld in de Commissie ruimte. 
Na vaststelling van de gebiedsagenda door de gemeenteraad gaan we aan de slag met het maken van plannen voor het gebied. Zodra die er zijn, laten we u weten hoe u kunt meedoen en meedenken hierover.