Inwoners denken mee over bezuinigingen Voorne aan Zee
Gemeente Voorne aan Zee heeft haar inwoners gevraagd hun stem te laten horen over de bezuinigingen die er in 2026 aan komen. Gemeenten krijgen namelijk vanaf 2026 flink minder geld van de rijksoverheid. Maar liefst 1735 inwoners hebben de vragenlijst ingevuld en zo hun mening gegeven over waar de gemeente kan besparen en waar juist niet. De resultaten van dit onderzoek helpen het college van B&W bij het maken van keuzes voor de begroting van 2026.

Wethouder Financiën, Robert van der Kooi, reageert: ‘Ik ben heel blij met het grote aantal inwoners dat de moeite heeft genomen onze vragenlijst in te vullen. Dat geeft hun betrokkenheid aan bij het reilen en zeilen van onze gemeente, ook in moeilijkere tijden. De suggesties die zijn gedaan nemen wij ter harte en helpen ons om scherpe en noodzakelijke keuzes te maken voor de toekomst van Voorne aan Zee.’
Belangrijkste prioriteiten
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de deelnemers het belangrijk vinden dat er geld beschikbaar blijft voor veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs. Dit zijn volgens hen de basisbehoeften van de gemeente. De thema's 'veilige leefomgeving' en 'zorg en welzijn' worden als heel belangrijk gezien, terwijl 'voorzieningen' en 'vrije tijd' minder prioriteit krijgen.
Mogelijkheden voor bezuinigingen
De deelnemers hebben ook aangegeven waar de gemeente volgens hen zou kunnen bezuinigen. Opvang van nieuwkomers en kunst en cultuur worden het meest genoemd. Daarnaast zien de invullers duurzaamheid, ondernemen, recreatie en toerisme als minder belangrijk voor de leefbaarheid van de gemeente.
Opvallend is dat de deelnemers liever een verlaging van de gemeentelijke service zien dan hogere kosten. Hoewel de meningen verdeeld zijn, vindt bijna de helft dat de gemeente haar serviceniveau mag verlagen om kosten te besparen. Ook vinden zij dat de gemeente efficiënter moet gaan werken door bijvoorbeeld het aantal ambtenaren te verlagen.
Volgende stappen
Het college van B&W gebruikt de resultaten om keuzes te maken die het tekort op de begroting voor de komende jaren zo klein mogelijk moeten maken. Deze keuzes worden verwerkt in de Kadernota 2026, die voor de zomer door de gemeenteraad wordt behandeld. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de plannen bij de behandeling van de begroting van 2026 in november 2025.
Vragenlijst on- en offline
Inwoners konden de vragenlijst zowel online als op papier invullen. Ook hebben onderzoekers op verschillende plaatsen en tijdstippen in de gemeente de vragenlijst voorgelegd aan voorbijgangers. We hebben twee versies van de vragenlijst gemaakt, een volledige versie en een verkorte versie. Jongeren onder de 24 kregen de keuze of ze de volledige of de verkorte vragenlijst wilden invullen. Zo hebben we er op verschillende manieren alles aan gedaan om inwoners in de gelegenheid te stellen mee te denken.
Meer informatie over de begroting van 2026 en een samenvatting van de resultaten van het onderzoek onder inwoners vindt u hier.