Omgevingsvisie Voorne aan Zee

Inspraakprocedure ontwerp Omgevingsvisie Voorne aan Zee 2040 

Het afgelopen jaar hebben wij met vele inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden gewerkt aan de Omgevingsvisie Voorne aan Zee. De ontwerptekst gaat nu ter inzage.

Gemeente Voorne aan Zee heeft deze visie samen met zoveel mogelijk betrokkenen uit de Voornse samenleving gemaakt onder de noemer “Voorne aan Zet!”. Er was een grote bereidheid om mee te denken. Tijdens de diverse bijeenkomsten en twee enquêtes is iedereen in de gelegenheid geweest om met ons van gedachten te wisselen over de toekomst van onze gemeente. Er is gesproken over de kwaliteit van onze leefomgeving en over de mogelijkheden voor verbetering.

Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie Voorne aan Zee beschrijft een langetermijnvisie voor de leefomgeving op hoofdlijnen. De spreekwoordelijke ‘stip op de horizon’. De visie bevat veel thema’s die allemaal betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Denk dan bijvoorbeeld aan klimaat energie, gezondheid, mobiliteit, recreatie, natuur en landschap, bedrijvigheid, wonen en maatschappelijke voorzieningen. Ook leggen we een relatie met het sociale domein. We zetten in de omgevingsvisie in op ambitieuze doelen, maar het is ook een realistisch verhaal. De visie gaat in op de benodigde acties voor noodzakelijke  ruimtelijke opgaven. Het is steeds belangrijk om de verschillende thema’s af te wegen en heldere keuzes te maken over wat wel of geen prioriteit heeft. Daarbij wordt ook duidelijk of nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in Voorne aan Zee bijdragen aan de langetermijnvisie.

Inspraakprocedure

Met alle ideeën en opmerkingen uit de diverse bijeenkomsten en enquêtes hebben wij nu een ‘ontwerp Omgevingsvisie Voorne aan Zee 2040’ opgesteld. We zijn blij met de bijdragen van alle betrokkenen. Nu ronden wij de voorbereiding van het visietraject af en starten de formele procedure. Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee maken hierbij dan ook bekend dat een inspraakprocedure wordt gestart voor het ‘ontwerp van de Omgevingsvisie Voorne aan Zee 2040’. 
 

Inzien ‘ontwerp Omgevingsvisie Voorne aan Zee 2040’

Het ontwerp ligt vanaf 11 oktober 2024 voor een periode van zes weken ter inzage. Het ontwerp van de omgevingsvisie kun u inzien op de website van Ruimtelijke plannen.
Ook kunt u de ontwerp omgevingsvisie digitaal opvragen bij de behandeld ambtenaren via de e-mailadressen s.dekker@voorneaanzee.nl en/of g.vandervlies@voorneaanzee.nl
 

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kunnen inwoners en andere belanghebbenden in de gemeente een reactie op de ontwerpvisie geven. Een schriftelijke reactie kunt u sturen aan het college van burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee, Postbus 13, 3220 AA Hellevoetsluis. Voor het mondeling indienen van reacties kunt u een afspraak maken met de behandelend ambtenaren van het team RO via het Servicepunt, telefoonnummer 14 0181.
Wij zijn benieuwd naar uw reactie op de ontwerpvisie en ontvangen deze graag. Alle inspraakreacties worden door de gemeenteraad meegenomen in de besluitvorming over de vaststelling van de omgevingsvisie.
 

Jongerendebat ‘Voornse Jeugd aan Zet’

Na een enquête onder de volwassenen en een rondgang langs alle dorpen in de gemeente, zijn we nu op zoek naar hoe de Voornse jongeren kijken naar de toekomst van Voorne aan Zee. Wij nodigen scholieren (12-18 jaar) uit om mee te doen met het jongerendebat ‘Voornse Jeugd aan Zet’ waarbij zij laten horen hoe zij willen dat hun stad of dorp er in de toekomst uit ziet. Na een introductieles over politiek van de wethouder Igor Bal, zal het debat gehouden worden aan de hand van stellingen over onder andere de thema’s wonen, sport en verkeer. Het debat zal plaats vinden in november. Heb je interesse in mee doen, stuur dan een e-mail aan s.dekker@voorneaanzee.nl en/of g.vandervlies@voorneaanzee.nl

Waarom een omgevingsvisie

De omgevingsvisie vormt straks het uitgangspunt voor nieuw beleid en plannen die te maken hebben met de fysieke leefomgeving. Er zijn al toekomstvisies voor verschillende deelgebieden van de gemeente, evenals de toekomstvisie Voorne aan Zee. Die laten ook al zien wat we waardevol en belangrijk vinden voor de toekomst. Deze worden gebruikt bij het opstellen van de omgevingsvisie. Iedere gemeente moet een omgevingsvisie maken. Dit is één van de verplichte onderdelen van de Omgevingswet. De gemeenteraad van Voorne aan Zee stelt de omgevingsvisie vast.

Ons verhaal

Voorne aan Zee is een prachtige gemeente om te wonen, werken en te ontspannen. Natuur, bos, de open polder, bijzonder erfgoed en het water zijn altijd dichtbij. Onze gemeente is een groene en waterrijke oase van rust en ruimte tussen stad en delta. Het is heerlijk wonen in de verschillende woonwijken en dorpen. De steden en dorpen zijn bruisend met verschillende winkels en gezellige horeca. Onze economie is stevig, met ondernemende boeren, gastvrije horecaondernemers en verschillende bedrijven. ‘T is mooi hier! En dit willen we natuurlijk blijven. De kwaliteiten die Voorne aan Zee zo bijzonder maken wensen we te behouden en waar mogelijk te versterken. Maar om te blijven wie je bent moet je ook veranderen. 

We koersen op kwaliteit en niet ‘meer van hetzelfde’. Dit is de winnende kaart voor Voorne aan Zee. Voorne aan Zee koestert ons eigen karakter. Dit willen we behouden en uitstalen. Dit geldt voor zowel de verschillende vestingen met leefbare wijken, de kernen en dorpen, maar ook voor ons diverse landschap.

Dit willen we bereiken door onze omgeving beter en slimmer te gebruiken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken van bedrijfspanden te leggen. Of door onze straten groener en adaptief in te richten, zodat we beter beschermd zijn tegen periodes van hitte of juist veel regen. We richten Voorne aan Zee zo in dat het klaar is voor de toekomst. Daarin kijken we naar ontwikkelingen in onze samenleving en natuurlijke processen. Zo blijven we nog heel lang van Voorne aan Zee genieten.

Onze kracht

Voorne aan Zee is altijd in beweging en verandering. Dat gebeurt al eeuwenlang. De kwaliteiten van Voorne aan Zee vertellen onze kracht: waar is Voorne aan Zee sterk in en wat maakt ons bijzonder. Deze kwaliteiten vinden we belangrijk en willen we verder versterken. 

Het landschap is de drager van bijna alle kwaliteiten in de gemeente Voorne aan Zee. Er is een groot aantal diverse landschapstypes. Deze bevatten hoge landschappelijke waarde (zoals de duinen), cultuurhistorische waarde (zoals de forten) en specifieke gebruikswaarden (zoals de agrarische gronden).
Landschapstypen

Onze omgevingsvisie bevat ambities en opgaven

Het verhaal van de Omgevingsvisie Voorne aan Zee vertelt wie we als gemeente zijn en hoe we in de toekomst willen blijven. Die kwaliteiten moeten we beschermen en koesteren en ook versterken. Dat doen we op een manier die past bij onze gemeente. 

Dat die kwaliteiten blijven is niet vanzelfsprekend. Diverse ruimtelijke uitdagingen en ontwikkelingen zetten druk op de huidige situatie en beschikbare ruimte. Om de Voornse kwaliteiten veilig te stellen voor de toekomst en nieuwe, gewenste kwaliteiten toe te voegen, zetten we als gemeente in op een aantal gemeentebrede ambities. 

We streven naar een duurzame (fysieke) leefomgeving, waarin de mensen (sociaal/cultureel), de planeet (ecologie) en de welvaart (economie) op harmonieuze manier in balans zijn. Hierbij passen de volgende drie ambities: 

  • Ambitie 1 - We verbeteren het welzijn en wonen voor huidige en toekomstige generaties
  • Ambitie 2 - Ons landschap, natuurlijke leefomgeving en erfgoed staan centraal 
  • Ambitie 3 - We stimuleren werken en ondernemen en zetten in op een sterke recreatiesector

We hebben deze ambities verbeeldt in de afbeelding hieronder; De Voornse Vesting.

logo
Vesting model, duinen, fort, agrarische gronden

Bij elke ambitie passen een aantal opgaven en speerpunten. In de Omgevingsvisie schenken we aandacht aan negen centrale thematische opgaven: 

  • Passend wonen voor iedereen 
  • Sociaal en leefbaar 
  • Gezond en veilig 
  • Natuurlijk
  • Duurzaam en klimaatbestendig 
  • Cultureel en beleefbaar 
  • Recreatief en toeristisch 
  • Ondernemend
  • Bereikbaar

Deze opgaven bevatten verschillende kaartbeelden en heldere keuzes.

Ook werken we in de Omgevingsvisie voor verschillende deelgebieden een koers uit.  In de tweede participatieronde ‘Voorne aan Zet II’ stellen we de samenleving, maatschappelijke organisaties en onze (keten)partners en gebiedspartners nog enkele vragen over. 

logo
Legenda gebiedsindeling, Voorne aan Zee