In de wijk Nieuw-Helvoet werkt de gemeente aan een compleet nieuwe buurt: Stadsdorp 3223. Een unieke buurt in het hart van Hellevoetsluis met nieuwbouwwoningen, een sportcomplex, zwembad en een Kindcentrum. Een deel van de wijk is opgeleverd, een deel in uitvoering en een deel in voorbereiding.

At Home 3223

Op een deel van de locatie van rubber- en plasticfabriek Helvoet, heeft Novaform 59 koop- en huurwoningen opgeleverd. De woningen worden alweer enige tijd bewoond. Projectontwikkelaar Novaform rondt de laatste opleverpunten van het openbaar gebied op dit moment af. Als de restpunten zijn opgelost, wordt de openbare ruimte overgedragen aan de gemeente. Vanaf dat moment neemt de gemeente het onderhoud over en kunt u met uw vragen bij de gemeente terecht.
Voor vragen over uw woning, perceel of bijvoorbeeld de aangeplante beukenhagen blijft de verkoper van uw woning het aanspreekpunt. 

Vermaat-terrein

Op een deel van het voormalige bedrijfsterrein van busbedrijf Vermaat, aan de Amnesty Internationallaan, wordt nieuwbouwproject Acapella gebouwd. Dit project is de eerste fase van de totaalontwikkeling. Het project bestaat uit twee woongebouwen: ‘de Bariton’ en ‘de Sopraan’. Beide gebouwen worden voorzien van een gemeenschappelijke, groene binnentuin en bieden onderdak aan 14 royale herenhuizen en stadswoningen, 12 maisonnettes en 64 appartementen. Deze locatie biedt stads wonen in een uitzonderlijk groene omgeving. De oplevering van de woningen staat gepland voor juli van dit jaar. Verschillende woningen zijn al uit de bouwsteigers en de ontwikkelaar is gestart met het aanbrengen van de bestrating. 

Fase 2

De plannen voor Vermaat fase 2 worden uitgewerkt. Op deze plek komen tussen de 110 en 125 woningen, met een gevarieerd programma. Het project is voor een brede doelgroep, waaronder starters en doorstromers op de woningmarkt, interessant. Qua uitstraling zal het project aansluiten op project Acapella Wonen, dat zich direct naast de locatie Vermaat fase 2 bevindt.
In dit gebied komt ook ruimte voor voorzieningen als dienstverlening en kleinschalige detailhandel in de onderste lagen van de woongebouwen en daghoreca of kantoorruimte in het huidige kantoorgebouw op de hoek van de Rijksstraatweg en de Amnesty Internationallaan.
Het contract met de ontwikkelaar wordt binnenkort gesloten. Voor deze ontwikkeling moet het bestemmingsplan worden aangepast. Een eerste concept daarvan (het voorontwerpbestemmingsplan) zal rond de zomer ter inzage gaan. Wij informeren de omgeving dan verder over deze procedure en hoe mensen worden betrokken.

Moriaanseweg Oost

Aan de Moriaanseweg Oost ontwikkelt Merwestreek vier vrijstaande en vier twee-onder-een-kapwoningen, ontworpen in de jaren ’30 architectuur. De woningen zijn alweer enige tijd geleden opgeleverd. Ontwikkelaar Merwestreek werkt nog aan het plaatsen van erfafscheidingen en het aanbrengen van bomen en beplanting. Vervolgens kan het parkeerterrein opengesteld worden. Vragen hierover kunt u stellen aan de verkoper van uw woning. Meer informatie over het project vindt u op de volgende website: www.merwestreek.nl(externe link).

Sportcomplex De Eendr8

Op een deel van de oude terreinen van voormalig busbedrijf Vermaat heeft de gemeente een nieuw sportcentrum met meerdere zwembaden, een sporthal en fitnessruimte gebouwd. Sportcentrum De Eendr8 is in gebruik genomen op 3 augustus 2020. Het sportcentrum is ontworpen en gebouwd door Cordeel Nederland BV. In samenwerking met zwembadspecialisten, Slangen + Koenis Architecten en Van Dorp Installatietechniek. Het gebouw is duurzaam en functioneel ontworpen. Door de slimme en open inrichting kunnen alle bezoekers snel hun weg vinden. De vormgeving en materialen van het gebouw passen bij de rijke industriële en maritieme geschiedenis van Voorne aan Zee. Meer informatie over De Eendr8 vindt u op de volgende website: www.deeendr8.nl(externe link)

Kindcentrum De Samenstroom

Met de realisatie van Kindcentrum De Samenstroom - binnen Stadsdorp 3223 - heeft Voorne aan Zee en unieke samenwerkingsvorm die onderwijs, opvang en zorg bij elkaar brengt. Het IKC is medio 2021 opgeleverd en in schooljaar 2021-2022 in gebruik genomen door basisonderwijs De Windroos, Hendrik Boogaard, Montessori Voorne aan Zee, kinderopvang De Kinderkoepel en door Medische Kindzorginstelling CityKids. Het schoolplein is uitgevoerd met natuurlijke materialen. Buiten schooltijd is de buitenruimte toegankelijk voor de kinderen uit de buurt, zodat zijook in hun vrije tijd kunnen spelen op het terrein.

Er zijn klachten geweest over de huidige inrichting als ‘shared space’ (een verkeersprincipe waarbij de auto te gast is). Daarom is onderzocht of er verbeteringen mogelijk zijn. Aan de uitwerking van dit plan wordt momenteel de laatste hand gelegd. Zodra het plan gereed is en we meer weten over de uitvoering ervan, informeren wij de omgeving hierover.

Eendraghtshof (locatie oude zwembad, sporthal en scholen)

Op de plek waar de scholen en zwembad en sporthal De Eendraght stonden, komt woningbouw. Er is plek voor zo’n 31 vrije kavels. Ook komt er waarschijnlijk een seniorenhofje, dit is in onderzoek. De nieuwe woonbuurt gaat Eendraghtshof heten. De sloop van de oude gebouwen is in volle gang. De schoolgebouwen zijn al weg en de sporthal wordt de komende maanden gesloopt. Meer weten over dit project? Lees dan verder  op www.eendraghtshof.nl(externe link).  Als u interesse heeft in het kopen van een kavel, kunt u uw gegevens en wensen bij ons kenbaar maken via projectassistent@voorneaanzee.nl.

Buurtaanpak omliggende straten
We bekijken ook in hoeverre de direct omliggende straten (Schoolslag, Vlinderslag en Wisselslag) kunnen profiteren van de ontwikkeling van Eendraghtshof. Er komt voor deze straten een Buurtaanpak. De bewoners worden hier binnenkort verder bij betrokken.

Gebiedsvisie en masterplan

Bij de stedenbouwkundige plannen voor de diverse deelgebieden horen de volgende documenten:

Kunt u een pdf-document niet gebruiken omdat het niet toegankelijk is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0181. Geef daarbij zo duidelijk mogelijk aan om welk document het gaat.

Bestemmingsplan

De ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt op basis van de volgende bestemmingsplannen;

De plannen uitgebreid bekijken?

In samenwerking met onze partners is er voor de ontwikkeling van Stadsdorp 3223 een eigen website gelanceerd: www.stadsdorp-3223.nl(externe link). Hier kunt u onder andere de bouw volgen en de verschillende deelplannen bekijken.