In de wijk Nieuw-Helvoet werkt de gemeente aan een compleet nieuwe buurt: Stadsdorp 3223. Een unieke buurt in het hart van Hellevoetsluis met nieuwbouwwoningen, een sportcomplex, zwembad en een Kindcentrum. Een deel van de wijk is opgeleverd, een deel in uitvoering en een deel in voorbereiding.

At Home 3223

Op een deel van de locatie van rubber- en plasticfabriek Helvoet, heeft Novaform 59 koop- en huurwoningen opgeleverd. De ontwerpen van de vrijstaande woning, herenhuizen en tweekappers zijn eigentijds. Er is gewerkt met traditionele materialen, zoals bijvoorbeeld een bruinrode baksteen. Bijna iedere woning is uniek. De sfeer doet denken aan de tuindorpen uit het begin van de vorige eeuw, met eigentijdse accenten die passen bij een moderne woonbeleving. Ook is er rekening gehouden met voldoende parkeergelegenheid. Alle woningen zijn opgeleverd. Het openbaar gebied is op onderdelen nog niet af. Op moment dat dit wel het geval is, neemt de gemeente het openbaar gebied over van Novaform. Meer informatie over het project: www.at-home-in-3223.nl(externe link).

Vermaat-terrein

Op een deel van het voormalige bedrijfsterrein van busbedrijf Vermaat, aan de Amnesty Internationallaan, wordt nieuwbouwproject Acapella gebouwd. Dit project is de eerste fase van de totaalontwikkeling. Het project bestaat uit twee woongebouwen: ‘de Bariton’ en ‘de Sopraan’. Beide gebouwen worden voorzien van een gemeenschappelijke, groene binnentuin en bieden onderdak aan 14 royale herenhuizen en stadswoningen, 12 maisonnettes en 64 appartementen. Deze locatie biedt stads wonen in een uitzonderlijk groene omgeving. De woningen zijn ondertussen allemaal verkocht. 

Op dit moment worden de plannen, zoals het stedenbouwkundig plan, voorbereid en uitgewerkt voor de ontwikkeling van Vermaat fase 2. Een onderdeel hiervan is het maken van afspraken tussen de gemeente en de ontwikkelaar. Hierna kan de gemeente het bestemmingsplan voor deze fase aanpassen. De bouw van fase 2 begint op het moment dat fase 1 afgerond is. Wanneer de woningen in de verkoop gaan is op dit moment nog onbekend. 

Moriaanseweg Oost

Aan de Moriaanseweg Oost ontwikkelt Merwestreek vier vrijstaande en vier twee-onder-een-kapwoningen, ontworpen in de jaren ’30 architectuur. De woningen zijn allemaal verkocht. Alle woningen zijn standaard zeer compleet, en er zijn talloze mogelijkheden om de woning naar eigen wens in te delen. De achtertuinen van de woningen zijn op het zuiden georiënteerd en grenzen aan een groenzone. De woningen hebben een kap die ook veel voorkomt bij andere woningen in de straat. Daardoor ontstaat er een mooie eenheid met de omgeving. Meer informatie over het project vindt u op de volgende website: www.merwestreek.nl(externe link).

Sportcomplex De Eendr8

Op een deel van de oude terreinen van voormalig busbedrijf Vermaat heeft de gemeente een nieuw sportcentrum met meerdere zwembaden, een sporthal en fitnessruimte gebouwd. Sportcentrum De Eendr8 is in gebruik genomen op 3 augustus 2020. Het sportcentrum is ontworpen en gebouwd door Cordeel Nederland BV. In samenwerking met zwembadspecialisten, Slangen + Koenis Architecten en Van Dorp Installatietechniek. Het gebouw is duurzaam en functioneel ontworpen. Door de slimme en open inrichting kunnen alle bezoekers snel hun weg vinden. De vormgeving en materialen van het gebouw passen bij de rijke industriële en maritieme geschiedenis van Voorne aan Zee. Meer informatie over De Eendr8 vindt u op de volgende website: www.deeendr8.nl(externe link)

Kindcentrum De Samenstroom

Met de realisatie van Kindcentrum De Samenstroom - binnen Stadsdorp 3223 - heeft Voorne aan Zee en unieke samenwerkingsvorm die onderwijs, opvang en zorg bij elkaar brengt. Het IKC is medio 2021 opgeleverd en in schooljaar 2021-2022 in gebruik genomen door basisonderwijs De Windroos, Hendrik Boogaard, Montessori Voorne aan Zee, kinderopvang De Kinderkoepel en door Medische Kindzorginstelling CityKids. Het schoolplein is uitgevoerd met natuurlijke materialen. Buiten schooltijd is de buitenruimte toegankelijk voor de kinderen uit de buurt, zodat zijook in hun vrije tijd kunnen spelen op het terrein. De buitenruimte is zo goed als gereed. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden afgerond.

Locatie oude zwembad, sporthal en scholen

Met de komst van het nieuwe Sportcentrum De Eendr8 en Kindcentrum De Samenstroom ontstaat na de sloop van de oude gebouwen nieuwe ruimte. De ‘oude’ Eendraght en basisscholen zijn op dit moment in gebruik voor tijdelijke bewoning en als vaccinatielocatie van de GGD. De tijdelijke bewoning van de scholen stopt na augustus 2022 en de vaccinatielocatie na december 2022. Begin 2023 worden de oude gebouwen gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt. Gemeente Voorne aan Zee werkt aan een stedenbouwkundig plan voor deze locatie. Het idee is dat er verschillende soorten woningen komen, van vrije kavels tot sociale huurwoningen en een maatschappelijke voorziening. De verwachting is dat de verkoop begin 2023 kan starten. Indien u interesse heeft in het kopen van een kavel, kunt u uw gegevens en wensen bij ons kenbaar maken via projectassistent@voorneaanzee.nl.

Gebiedsvisie en masterplan

Bij de stedenbouwkundige plannen voor de diverse deelgebieden horen de volgende documenten:

Kunt u een pdf-document niet gebruiken omdat het niet toegankelijk is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0181. Geef daarbij zo duidelijk mogelijk aan om welk document het gaat.

Bestemmingsplan

De ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt op basis van de volgende bestemmingsplannen;

De plannen uitgebreid bekijken?

In samenwerking met onze partners is er voor de ontwikkeling van Stadsdorp 3223 een eigen website gelanceerd: www.stadsdorp-3223.nl(externe link). Hier kunt u onder andere de bouw volgen en de verschillende deelplannen bekijken.