Participatie
Participatiebeleid ‘Samen aan zet’
De gemeente Voorne aan Zee heeft participatiebeleid opgesteld met de titel: "Samen aan zet". Het beleid laat zien wat we van elkaar mogen verwachten als het om het betrekken van bewoners en/of ondernemers gaat bij beleid, projecten en trajecten. In alle fasen: van agendering van beleid tot evaluatie van projecten. Op deze pagina leest u een samenvatting van wat er in het beleid staat.
Download het volledige beleid 'Samen aan zet' (pdf 879 KB) . Let op: dit document voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente via 14 0181
Onder participatie verstaan wij in dit beleid de actieve betrokkenheid van inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen of anderen bij activiteiten en onderwerpen die spelen in de gemeente. Soms ligt het initiatief bij de gemeente en soms ligt het initiatief bij de samenleving.
Waarom vinden we participatie belangrijk?
Met participatie willen we als gemeente Voorne aan Zee zorgen dat we in het beleid en de dienstverlening van de gemeente goed de behoeften en belangen van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen in beeld hebben en meewegen.
We vinden het belangrijk om alle belanghebbenden te betrekken en te laten participeren, zeker bij onderwerpen die direct van invloed zijn op hun leefomgeving. Soms is participatie niet of slechts beperkt mogelijk, dan zijn we daar ook duidelijk over. De mate van participatie kan ook verschillen per fase van een traject.
Dat participatie plaatsvindt, wil niet zeggen dat altijd iedereen tevreden is met de uitkomst. Het kan gebeuren dat er sprake is van verschillende of zelfs tegengestelde wensen of belangen. Het is aan de gemeente om uiteindelijk een afweging in al die belangen te maken, en te besluiten over het algemeen belang. Het is wel van belang dat de gemeente laat zien dat er aandacht was voor de inbreng en afwegingen en besluiten goed terugkoppelt aan de mensen die geparticipeerd hebben.
We zien graag dat inwoners meedoen en meedenken aan het verbeteren van hun eigen leefomgeving en de gemeente als geheel. We vinden dat belangrijk; samen komen we tot betere oplossingen en plannen. Ook zijn er verschillende wetten die het belang van participatie onderstrepen, waaronder de Omgevingswet die op 1 januari 2024 is ingegaan.