Rioolverstopping

In de gemeente Voorne aan Zee zijn 2 soorten riolering: 

  • vrijvervalriolering (voornamelijk in de stadskernen) 
    en
  • drukriolering (in het buitengebied)

Hieronder adviseren we u wat te doen bij een rioolverstopping (afhankelijk van het soort riolering).

Vrijvervalriolering

U woont in een koophuis?

Loopt het afvalwater of het water in de wc in uw woning niet goed weg? Dan kan er een rioolverstopping zijn. Is het riool verstopt op uw eigen grond? Dan moet u de verstopping zelf (laten) verhelpen. Een verstopping op grond van de gemeente wordt door ons verholpen.

Waar zit de verstopping?

Om vast te stellen waar de verstopping zit, moet u eerst de erfscheidingsput opgraven. De erfscheidingsput is de laatste put in de huisaansluiting en ligt over het algemeen ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens op uw grond. Weet u niet waar uw erfscheidingsput ligt? Bel dan met 14 0181.

Belangrijk is:

  • Staat de opgegraven put vol met afvalwater? Dan zit de verstopping op terrein van de gemeente.
  • Staat de opgegraven put leeg? Dan zit de verstopping op uw eigen terrein.

Neem bij een verstopping op terrein van de gemeente altijd eerst contact met ons op. U kunt een verstopping melden door te bellen met 14 0181

Buiten onze openingstijden en tijdens feestdagen kunt u ook contact opnemen op met de storingsdienst van de gemeente Voorne aan Zee.  Deze storingsdienst is bereikbaar op het telefoonnummer op: 14 0181
 

Kies een betrouwbaar ontstoppingsbedrijf

Regelt u zelf voor een ontstoppingsbedrijf? Let dan goed op! Sommige bedrijven met spoedservice maken misbruik van uw noodsituatie. Voorkom slechte reparaties en hoge kosten. Dit soort bedrijven beweren ook weleens dat u de kosten achteraf kunt declareren bij de gemeente als het probleem op gemeentegrond ligt. Dit is niet juist. Let hierop voordat u een ontstoppingsbedrijf kiest.

  • Check of uw opstal- of inboedelverzekering de lekkage of verstopping dekt. De verzekering helpt u soms om een bedrijf te zoeken. Of zij sturen zelf iemand die de schade bekijkt en herstelt.
  • Zoekt u op internet met een zoekmachine (bijvoorbeeld Google)? Onbetrouwbare spoeddiensten maken veel gebruik van advertenties om bovenaan de zoekresultaten te komen. Zoek iets verder bij de resultaten die geen advertentie zijn.
  • Maak vooraf afspraken over de werkzaamheden en het bedrag. Vraag om een bevestiging van de kosten per e-mail, sms of op schrift. Dan kunt u het bedrijf later daaraan houden.
  • Moet u een handtekening zetten als het klusbedrijf bij u thuis is? Zet uw handtekening nooit zomaar. Alle afspraken en de kosten daarvan moeten duidelijk erop staan. Is het formulier niet helemaal ingevuld? Zet dan géén handtekening. Wil het bedrijf niet starten voordat u tekent? Stuur het bedrijf dan weg.

U woont in een huurhuis?

Voor de bewoners van de huurwoningen van het gemeentelijk woningbedrijf gelden dezelfde regels als voor de eigenaar/bewoners van een koophuis.

Voor de gemeentelijke huurwoningen is een ontstoppingsfonds in het leven geroepen. Via een extra bijdrage kan de aan dit fonds deelnemende huurder een beroep doen op het Woonbedrijf. Het Woonbedrijf zorgt er vervolgens voor dat de aansluiting wordt ontstopt. 

Wilt u als huurder wilt deelnemen in dit ontstoppingsfonds? Neem dan contact op met het Woonbedrijf Voorne aan Zee:

Telefoonnummer: (0181) 40 80 52
E-mail: woonbedrijf@voorneaanzee.nl

Drukriolering buitengebied

Bij panden in het buitengebied wordt in de meeste gevallen het afvalwater via kleine rioolgemalen weggepompt. Dit gemaal bevindt zich nabij uw woning en is aan de bovenzijde voorzien van een rode (storings)lamp. Bij een storing in de riolering kijkt u eerst of deze lamp brandt.

Rode lamp

Als deze lamp brandt, betekent dit dat er een storing in de pompunit is. Op werkdagen kunt u hiervoor tussen 08.00 en 16.00 uur contact opnemen met het meldpunt van de gemeente Voorne aan Zee. Bel hiervoor met 14 0181

Buiten onze openingstijden en tijdens feestdagen kunt u contact opnemen op met de storingsdienst Kwakernaak BV. Deze rioolservice is bereikbaar op het telefoonnummer 0184 68 91 68.

Kosten

Verstopping zit op terrein van de gemeente

De kosten voor het ontstoppen zijn voor de gemeente.

Verstopping zit op uw eigen terrein

De kosten voor het ontstoppen moet u zelf betalen.

Let op! Geeft u zelf opdracht voor werkzaamheden aan een ontstoppingsbedrijf, dan betaalt u zelf de kosten. Oók als de verstopping op gemeenteterrein zit.