U hebt een uitnodigingsbrief nodig wanneer u een familielid of andere relatie uit een visumplichtig land wilt uitnodigen voor vakantie en deze persoon bij u zal verblijven. De persoon die het visum gaat aanvragen om naar Nederland te komen heeft de uitnodigingsbrief nodig ter onderbouwing van zijn/haar reisdoel. Een uitnodigingsbrief kunt u bij de gemeente krijgen en laten legaliseren.

Hoe werkt het?

Wanneer is een uitnodigingsbrief nodig?

Een buitenlands persoon die voor maximaal 3 maanden naar Nederland wil komen (bijvoorbeeld voor vakantie), heeft, afhankelijk van zijn nationaliteit, een visum nodig. Ter ondersteuning van de visumaanvraag is een uitnodigingsbrief nodig waarin u aangeeft waarom u de buitenlandse persoon hebt uitgenodigd naar Nederland te komen.

Voor welke nationaliteiten een visum nodig is om naar Nederland te komen is te zien in het Overzicht visumplichtige nationaliteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat moet ik doen?

Bij de gemeente kunt u een uitnodigingsbrief krijgen. Maak hiervoor eenvoudig online een afspraak:

Afspraak Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking

De procedure gaat daarna als volgt:

  1. U ondertekent de uitnodigingsbrief aan het loket.
  2. De loketmedewerker legaliseert de handtekening die u onder het uitnodigingsformulier hebt gezet.
  3. U betaalt de kosten voor de legalisatie.
  4. Vervolgens kunt u de brief verder thuis invullen.
  5. U stuurt de ingevulde uitnodigingsbrief naar de persoon die u naar Nederland wilt laten komen. Deze persoon gebruikt de uitnodigingsbrief om zijn/haar visumaanvraag te ondersteunen.

Wat heb ik nodig?

Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee. De gemeente heeft uw identiteitsbewijs nodig om de handtekening die u op de uitnodigingsbrief zet te legaliseren.

Kosten

OmschrijvingKosten
Bewijs van garantstelling e/o logiesverstrekking€ 11,00

2024, prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Hoe lang duurt het?

Overige documenten aanvragen

De persoon die de visumaanvraag gaat indienen heeft naast de uitnodigingsbrief soms nog andere documenten van u nodig. Zoals een garantverklaring. Een garantverklaring is nodig als de uitgenodigde persoon zelf onvoldoende inkomen heeft om in Nederland te kunnen verblijven. Met een garantverklaring stelt u zich garant voor het verblijf van de uitgenodigde persoon. Als de Nederlandse overheid kosten moet maken voor deze persoon kunnen die op u verhaald worden. Vraag aan de gemeente waar u een garantverklaring kunt krijgen en of deze nodig is.

Meer informatie vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (www.ind.nl).

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?