Idylles

Voorne aan Zee kent verschillende idylles: bloemen- en vlindertuinen

  • Idylle Hossenbosdijk, Hossenbosdijk, 3232 HH Brielle. Een bloemrijke plek waar vlinders en bijen beter kunnen overleven. En een rustgevende plek voor mensen om van te genieten.
  • Idylle op de Raveleijn Meeuwenoord, Rochus Meeuwiszoonweg, Brielle. De Vlinderstichting, gemeente Brielle en buurtbewoners uit Meeuwenoord hebben het mogelijk gemaakt om deze Idylle aan te leggen in Meeuwenoord.

Bijen

Bijen leveren een belangrijk bijdrage aan de biodiversiteit. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen.

Dat geldt niet alleen voor fruit, maar ook voor sommige groentesoorten en zelfs voor koffie.

Honingbijen, solitaire bijen en hommels - en ook sommige nachtvlindersoorten - zijn belangrijke bestuivers. Zij hebben daarvoor stuifmeel en goede nectarbronnen nodig.

Bijen houden

U mag niet zomaar bijen houden als hobby of vanwege uw beroep. Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving. Het is daarom verboden bijen te houden, hiervoor heeft u een ontheffing nodig. Voor meer informatie: bijen houden.

Eikenprocessierups

In diverse eiken in het openbaar gebied van de gemeente Voorne aan Zee is de eikenprocessierups aangetroffen.

De locaties die nu bekend zijn:

Zwartewaal

  • Willem Alexanderstraat

Brielle

  • Watersingel 
  • G.J. van den Boogerdweg
  • De Reede
  • van Almondeweg
  • Nieuwe Begraafplaats
  • Fietspad Watersingel
  • Kaaistraat (achterzijde Action)
  • Fietspad G.J. van Den Boogerdweg (t.h.v. nummer 20/22)
  • Kaaistraat (t.h.v. nummer 29)

Vierpolders

  • Begraafplaats Vierpolders
  • Vrijheidsbos
  • Dorpsdijk (t.h.v. nummer 41)

De eiken worden voorzien van wit/rood lint. De rupsen worden in juni door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Ziet u op andere locaties de eikenprocessierups op Briels grondgebied, meld dit dan via (0181) 47 11 11 of maak een online melding.

Informatie over de eikenprocessierups vindt u op: rivm.nl/eikenprocessierups(externe link).

Ambrosia

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden.

Ambrosia, wat is dat?

Ambrosia is een eenjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. De zaden kunnen wel tot 10 jaar de winter overleven. De plant bloeit van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen groeien in een aar. Meer informatie kunt u vinden op de website van de NVWA(externe link).

Hooikoortsplant

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Tijdens de bloei (augustus tot en met oktober) komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen, wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Het hooikoortsseizoen wordt hierdoor helaas met 2 maanden verlengd.

Ambrosia bestrijden in uw tuin

  • Stap 1. Trek de plant voor de bloei uit de grond.
  • Stap 2. Doe de plant in een afgesloten zak bij het huisvuilafval.

Melden

Mocht u de Ambrosia zien, meld dit dan bij de gemeente Voorne aan Zee via telefoonnummer 14 0181.

Berenklauw

De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan gevaarlijk zijn.

Berenklauw, wat is dat?

Berenklauw is een overblijvende plant die wel 4-5 meter hoog kan worden. Er zijn in Nederland twee soorten bekend, namelijk de gewone berenklauw en de grote berenklauw. De bloeitijd van de berenklauw is van juni tot augustus. De bloem van de grote berenklauw kan wel een doorsnee hebben van 80 cm.

Gevaren voor de gezondheid en veiligheidsinstructies

De berenklauw houdt ook een gevaar voor de gezondheid in. De plant scheidt een helder waterachtig sap af wat geactiveerd wordt door zonlicht. Deze combinatie veroorzaakt brandwonden. Na 24 uur begint de huid rood te kleuren en hoopt zich vocht op onder de huid, gevolgd door ontstekingsreactie na 3 dagen. Na blootstelling aan plantensap moet de huid zo spoedig mogelijk gewassen worden met water en zeep. Vervolgens dient de plek minstens 48 uur weggehouden worden van zonlicht.

Berenklauw bestrijden in uw tuin

De wortel moet in de vroege lente minstens 10 centimeter onder het bodemoppervlak afgesneden worden. Dit doorsnijden van de wortel moet in de zomer herhaald worden.

Melden

Mocht u berenklauwen zien, meld dit dan bij de gemeente Voorne aan Zee via telefoonnummer 14 0181.