De gemeente Voorne aan Zee heeft een team van energiecoaches! Een energiecoach is een mede-inwoner die u deskundig advies kan geven over energie besparen. Stijgt bijvoorbeeld uw energierekening en weet u niet waarom? Bent u benieuwd naar subsidiemogelijkheden om uw woning te isoleren? Maak een afspraak met één van onze energiecoaches, zij staan klaar om u te helpen met energie besparen.

Energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die mede-inwoners informeren over energie-besparing. De afgelopen periode hebben deze toppers een training gevolgd. Zij kunnen u nu wegwijs maken in allerlei energiegerelateerde onderwerpen. We stellen ze hieronder graag aan u voor!

Henry Heezen

Specialisatie: zonnepanelen, woningisolatie, (hybride) warmtepompen

Mijn naam is Henry Heezen en ben sinds 4 jaar gepensioneerd. Daarvoor was ik energie- en milieutechnoloog bij een groot petrochemisch bedrijf. Ik hield mij bezig met energie- en emissiemonitoring . Ook optimalisaties in dagelijkse bedrijfsvoering en grote projecten die tot grote energie, CO2 en NOx besparingen hebben geleid.

De afgelopen 10 jaar ben ik ook thuis steeds meer op mijn energieverbruik gaan letten. Gloeilampen vervangen door spaarlampen of ledlampen. Lampen uit in ruimten waar je niet bent. Interactieve tvbox op eco-stand en zoveel mogelijk gebruik maken van opwarming door de zon.

In 2018 ben ik van een rijtjeshuis in Rockanje naar een vrijstaande woning in Oostvoorne verhuisd. De energierekening van de vorige bewoners was enorm! Dat was voor mij de trigger om het energieverbruik met minimaal 50% te verlagen. Het huis had bij de koop al HR++ glas in alle ramen. Verder was het standaard geïsoleerd volgens de bouwnormen van 1981. Nu is het huis ook voorzien van vloerisolatie  en extra spouwmuurisolatie en zijn er 12 zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst. De warmtepomp werkt samen met de bestaande cv ketel. Alle extra voorzieningen zijn met subsidie of btw teruggave aangeschaft.Het streven om het energieverbruik met 50% te verlagen heb ik inmiddels ruimschoots gehaald!

Toen ik eind 2020 zag dat de gemeente Westvoorne energiecoaches ging werven en opleiden, heb ik mijzelf aangemeld. Want het lijkt me leuk om de opgedane kennis en mijn eigen ervaringen met anderen te delen.

Afspraak maken (externe link)

John van Lit

Specialisatie: alle technische zaken die bij het verduurzamen van een woning komen kijken

Tijdens mijn werkzame leven had ik al belangstelling voor het besparen van energie. Toen ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd uitgenodigd door de Europese Unie om mee te doen aan een competitie om een huis te ontwerpen met een zeer laag energiegebruik sprak mij dat zeer aan.

Ik heb toen samen met anderen een huis ontworpen op basis van Trombe wanden (passieve zonne collectors) en daarmee subsidie ontvangen om in Hillegom een proefproject te starten.

Nu woon ik sinds kort in Oostvoorne in een all-electric-huis met een warmtepomp en 14 zonnepanelen. In januari plaatsten we er nog 4 zonnepanelen bij om op 0 op de meter uit te komen.

Toen ik van de mogelijkheid hoorde om energiecoach te worden, heb ik mezelf aangemeld. Ik wil graag mijn ervaringen delen met mede-inwoners van Westvoorne om te helpen met ideeën die tot een lager energieverbruik zouden kunnen leiden.

Afspraak maken (externe link)

Stef Wiersma

Specialisatie: beschikbaar voor alle vragen

Ik ben gepensioneerde scheepswerktuigkundige uit de sleepvaart en baggerwereld en dus altijd al geïnteresseerd geweest in techniek.

Vooral voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, ben ik zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan voor een beter milieu en de energietransitie. Daar ben ik met ons huis al volop mee bezig. Ik heb voor en achter zonnepanelen geplaatst, een zonneboiler aangeschaft, vloer- en wandisolatie aangebracht, een warmtepomp, ventilatoren onder de radiatoren aangebracht, led-verlichting, regentonnen neergezet, een hybride-auto gekocht.  En ik probeer zoveel mogelijk verspilling en vervuiling te voorkomen.

Door alle aanpassingen is ons energiegebruik al aardig gedaald waardoor dus ook de energierekening omlaag is gebracht. Al deze aanpassingen zou ik verder willen uitdragen. Daarom heb ik mij opgegeven om als energiecoach aan de slag te gaan.

Afspraak maken (externe link)

Tony

Specialisatie: besparen op energie door gedragsverandering, warmtebeeldcamera

Al heel lang ben ik bezig met het besparen van energie, omdat ik een groot liefhebber ben van de natuur. Wanneer de temperaturen boven de dertig graden komen dan zie ik hoe zwaar de natuur het heeft. Bijvoorbeeld vorig jaar toen de temperatuur een week lang boven de dertig graden kwam. Dan word ik nog meer gemotiveerd om te stoppen met CO2 uit te stoten.

Ik woon in Rockanje, in een woning uit 1932. 
De woning is redelijk geïsoleerd. Bij de verbouwing hebben we het dak geïsoleerd en alle ramen van dubbel glas voorzien. Nu denken we er over om de spouwmuur te vullen met isolatie. Maar er leven vleermuizen in de spouwmuren, dus daar moeten we nog even mee wachten. Waar we elke dag in de winter spijt van hebben, is dat we de ruimte onder de vloer niet hebben vol gestort met schelpen, een gemiste kans.
 
Ook kleine besparingen heeft mijn aandacht, zoals korter douchen. Regelmatig hoor ik tijdens het douchen “Schat hier is je handdoek”. De thermostaat hebben we een graadje lager staan. “Goed  voor het bruine vet”. Om deze reden ben ik als energiecoach gemotiveerd u bij te staan bij uw streven om bewuster om te gaan met energie. 

Afspraak maken (externe link)

Lenn Vonk

Specialisatie: energiebesparing door bewustwording en gedrag, sluipstroom, infrarood verwarming

Al geruime tijd ben ik zeer geïnteresseerd in het gebruik van onze energie en de aanslag die het ongetwijfeld zal hebben op onze aardse voorraden. Daarom pas ik de basisregels al geruime tijd toe om er zuinig mee om te gaan. Ik noem dan het gebruik van Ledlampen, het licht uitdoen, de deuren sluiten, gordijnen aanschaffen en sluiten en iets extra’s aantrekken als het koud wordt.

Ik woon in een vrijstaand huis in Oostvoorne. Het huis is gebouwd in 1998 en is goed geïsoleerd. In 2014 hebben we zonnepanelen laten plaatsen.In de loop van de jaren ben ik gaan experimenteren met het volledig consumeren van onze opgewekte stroom. Dit doen we in de vorm van extra elektrisch verwarmen van onze zithoek, zodat de temperatuur in de rest van het huis een graadje lager kan. We gebruiken hiervoor een elektrische open haard en infrarood vloerverwarming. Ook hebben we een luchtdroger aangeschaft om de gevoelstemperatuur te verbeteren. Door deze maatregelen is onze gasverbruik sterk gedaald. 

Door de energietraining te volgen ben ik bewust geworden van ons vrij hoge sluimerverbruik. Bestudering van de Slimme Meter bracht genoeg gegevens om hierop te gaan besparen, zonder verlies van het comfort. Dit heeft interessante gevolgen voor ons totale energiegebruik. Onze energierekening is sterk dalende. Heeft dit uw interesse gewekt? Vraag dan een gesprek aan met mij! Ik help u graag.

Afspraak maken (externe link)

Rob Bik

Specialisatie: warmtebeeldcamera, met eigen inzet je energierekening verlagen 

Ik woon in Oostvoorne en ben vol enthousiasme gestart als energiecoach in Westvoorne. Graag kijk ik met u mee of het mogelijk is om het energieverbruik te verlagen. Toen ik de training tot energiecoach volgde waren er zeker zaken waarvan ik niet wist dat ze zoveel energie kosten.

Iedere energiecoach heeft zijn/haar eigen specialisatie, waarbij we elkaar kunnen aanvullen. Met name het stukje bewustwording vind ik zeer intrigerend. Begrijpt u uw energierekening? Wat voor tips en tricks zijn er om energieverbruik te verminderen? Waar tocht het en wat kunt u daaraan doen? Heeft u overal ledverlichting? Heeft u die tweede koelkast in de schuur nu echt wel nodig? En koken, hoe doet u dit zo energie zuinig mogelijk? Kortom u kunt zonder veel geld uit te geven toch heel veel doen.

Wilt u graag advies hierover? Vraag dan een energiegesprek met mij aan.

Afspraak maken (externe link)

Izaäk Klok

Specialisatie: zonne-energie

Naast mijn vrijwilligerswerk als energiecoach, ben ik werkzaam als stuurman. Ook in dit vak wordt zo zuinig mogelijk met grondstoffen gewerkt en zo ben ik ook opgevoed. Mijn ouders vonden dit belangrijk en hadden dat weer van hun ouders mee gekregen. Ik wil deze gedachte ook uitdragen en meegeven aan de volgende generatie.

Mijn woning had als één van de eerste een zonneboiler in Nederland (1990) en die werkt nog steeds. We hebben ook zonnepanelen om het elektriciteitsgebruik te compenseren en het huis is voorzien van goed dubbel glas. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de wasmachine te voeden en de wc door te spoelen.

Mijn motto is “Wij zijn rentmeesters van onze eigendommen en deze aarde. Daarom is het voor mij van belang om zorgvuldig om te gaan met de grondstoffen, materialen en producten. Het is aan ons om deze planeet door te geven aan de jeugd!"

Graag help ik u ook hierbij! Vraag vandaag nog een gratis energiegesprek met mij aan.

Afspraak maken (externe link)

Deskundig

Onze energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die inwoners informeren over energiebesparing in een één-op-één gesprek. De energiecoaches hebben een training gevolgd via de gemeente en kunnen u wegwijs maken in allerlei energiegerelateerde vraagstukken. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak voor een energiegesprek met één van onze coaches.

Afspraak maken (externe link)

Wat doet de energiecoach?

Tijdens het gesprek gaat de coach samen met u naar uw energierekening kijken: wat staat er eigenlijk en welke stukjes zijn interessant? Vervolgens geeft de energiecoach aan de hand van een vragenlijst allerlei praktische tips voor kleine maatregelen die helpen uw energieverbruik terug te dringen. De coach geeft daarbij telkens een indicatie van hoeveel euro bepaalde tips u kunnen schelen op jaarbasis.

Tenslotte kan de coach u adviseren over energiebesparende maatregelen aan uw woning die zinvol zouden kunnen zijn. Ook geeft de coach aan welke financieringsmaatregelen daarvoor beschikbaar zijn. Het resultaat is dat u wegwijs bent gemaakt in de wereld van energiebesparing en zelf kunt kiezen hoe u energiebesparing in uw woning gaat aanpakken.