Voordat u een horecabedrijf opricht, overneemt of verplaatst moet u een exploitatievergunning aanvragen. Het is verboden een horecabedrijf te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester (art. 2:28 APV). Indien de ondernemingsvorm verandert, moet ook een nieuwe exploitatievergunning aangevraagd worden. 

  • Gaat u alcoholische dranken schenken? Dan moet u ook een Alcoholvergunning aanvragen.
  • Wilt u kansspelautomaten plaatsen in de inrichting? Dan moet u ook een vergunning Kansspelautomaten aanvragen.

Onder een horecabedrijf wordt verstaan:

  • Een openbare inrichting zoals een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis;
  • Elke andere voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid;
  • Een terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.
  • Onder openbare inrichting wordt mede verstaan een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

Wat moet ik doen?

U maakt een afspraak via horeca@voorneaanzee.nl om uw plannen te bespreken met een medewerker van de gemeente. De medewerker zal u tijdens het gesprek uitleggen hoe de verdere aanvraagprocedure werkt.

Vervolgens vult u alle benodigde aanvraagformulieren in en verzamelt u de bijbehorende documenten. Als het dossier compleet is, maakt u weer een afspraak om de aanvraag in te dienen.

De gemeente neemt alleen complete aanvragen in behandeling. De behandeling van de aanvraag duurt 6 tot 16 weken. Daarna laat de gemeente weten of u de vergunning krijgt.

Let op: De gemeente werkt niet met noodvergunningen, dus vraag uw vergunning op tijd aan.

Wat heb ik nodig?

  • Een bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is.
  • Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
  • Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
  • Een ingevuld Bibob-formulier.

Aanvragen

Na het kennismakingsgesprek en uitleg over de procedure en in te leveren document kan de aanvraag ingediend worden. Dit kan door het invullen van het aanvraagformulier:

Exploitatievergunning - aanvragen met DigiD

Exploitatievergunning - aanvragen met eHerkenning

De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het dossier compleet is. Na het indienen ontvangt u een ontvangstbevestiging en zal de gemeente de aanvraag toetsten. Wanneer alles in orde is ontvangt u een exploitatievergunning.  

Kosten

OmschrijvingKosten
Exploitatievergunning horecabedrijf€ 265,35
Wijzigen van een exploitatievergunning (niet bij wijziging van locatie of ondernemingsvorm)€ 93,00
Terrasvergunning€ 147,80

2024, prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar horeca@voorneaanzee.nl.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?