In Voorne aan Zee groeit op verschillende plekken de Japanse duizendknoop. Het is een snel groeiende plant die moeilijk te bestrijden is. Hoe herkent u de plant en hoe u kunt helpen bij de bestrijding?
 

Wat is Japanse duizendknoop?

  • De stengels van de Japanse duizendknoop zijn hol en lijken een beetje op bamboe. Ze zijn groen met roodachtige vlekjes. Op de grens van twee stengelcompartimenten zit een knoop waaruit een zijtak met bladeren groeit.
  • De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig.
  • De plant bloeit in augustus en september met crème-witte bloemen maar vormt geen zaden.
  • Kleine stukjes wortel en stengel kunnen weer uitlopen tot een nieuwe plant.
     

Waar in Voorne aan Zee groeit de Japanse duizendknoop?

Op deze kaart ziet u waar de Japanse duizendknoop voorkomt in Voorne aan Zee. Inzoomen kan met de + aan de linkerbovenkant van het scherm.

Kaart groeigebied Japanse duizendknoop(externe link)

Bij de gemeente is bekend wat de groeiplaatsen van de plant zijn. Op deze plekken wordt de plant steeds afgemaaid en het maaisel afgevoerd. De ontwikkelingen worden gevolgd en vastgelegd. Per locatie wordt jaarlijks beoordeeld of de gevolgde aanpak aangepast moet worden.

Ziet u de Japanse duizendknoop groeien op een plaats die nog niet bij ons bekend is? Bel 14 0181 en meld het ons!

Hoe herkent u de plant?

  • De plant is een grote bos stengels die uit de grond komt.
  • In juni schieten de stengels al uit de grond, te herkennen aan de rode punten.
  • De stengels lijken op bamboestengels, zijn hol en bedekt met rode vlekjes
  • De bladeren staan om en om op de stengel.
  • De bladeren zijn lichtgroen, groot, hartvormig.
  • In het voorjaar hebben de bladeren rode nerven.
  • Van juli tot oktober heeft de plant crèmewitte bloemen.
  • De wortels zijn van binnen oranje.
  • Uit de wortelknol komen witte uitlopers, die op asperges lijken.

Bestrijding: Wat kunt u zelf doen als de plant op uw eigen grond staat?

Probeer de plant zwakker te maken door de stengels een paar keer in het groeiseizoen af te knippen, te plukken of te maaien.

1.    Probeer de uitlopers heel precies te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
2.    Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval). Heeft u veel afval? Lever het dan in bij de milieustraat.
3.    Vergeet niet tuingereedschap, kleding en schoeisel goed schoon te maken.
4.    Als u wilt, kunt u een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken aan het einde van het groeiseizoen (september).
 

Bestrijding : Wat doet de gemeente?

Herman Poldervaart werkt bij de buitendienst van de gemeente. "Wij werken al jaren actief aan de bestrijding van de Japanse duizendknoop. We gaan regelmatig op pad om te maaien. Het maaisel brengen we, gescheiden van het andere groenafval, naar een perscontainer. Daar wordt het verbrand. Kleinere planten die verder uit elkaar staan, plukken we. We proberen zoveel mogelijk om ook de wortel eruit te trekken. Hiermee put je de plant uit. Zo proberen we de groei te beheersen en te voorkomen dat de plant groter wordt en zich verder verspreidt. Dit blijven we doen tot er een methode is om de plant definitief te bestrijden. De stengel van de Japanse duizendknoop bestaat uit meerdere delen. Elk deel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Het is daarom erg belangrijk om de resten zorgvuldig af te voeren."

Japanse duizendknoop voor en na

Zo ziet de Japanse duizendknoop eruit in een veld voordat er gericht gewerkt is aan de bestrijding. Sommige planten zijn meer dan twee meter hoog!

Voor

Hier ziet u een veld waar de gemeente met succes werkt aan bestrijding van de Japanse duizendknoop. “We weten echter nooit helemaal zeker of dat de plant helemaal verdwenen is, het blijft dus opletten”, aldus Herman.

Na

Meer informatie

Meer informatie over Japanse duizendknoop

Bel voor meer informatie met gemeente Voorne aan Zee via nummer 14 0181. Op de website van de Wageningen Universiteit vindt u ook uitgebreide informatie over het herkennen en bestrijden van de Japanse Duizendknoop(externe link)

Bekijk de video waarin Herman uitlegt hoe de gemeente Voorne aan Zee de Japanse duizendknoop bestrijdt.