Elk bruidspaar is anders, dus voor elk bruidspaar moet ook een persoonlijke toespraak worden gemaakt. Daarin moeten de wensen van het bruidspaar natuurlijk zoveel mogelijk verwerkt worden. Na bijna 320 verschillende huwelijksvoltrekkingen vind ik het nog steeds een feest de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand te kunnen uitoefenen.

Het is geweldig om mensen op de mooiste dag van hun leven te mogen assisteren bij de voltrekking van hun huwelijk.

Over dat begrip ‘voltrekken van een huwelijk ‘ bestaat overigens een groot misverstand. Het is namelijk niet de ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk voltrekt, dat doet het bruidspaar namelijk zelf.

De ambtenaar zorgt voor de goede gang van zaken. Hij ontvangt het bruidspaar samen met de gemeentebode, leest het huwelijksformulier voor, vraagt het bruidspaar elkaar het jawoord te geven, laat de akte tekenen en houdt natuurlijk een zo persoonlijk mogelijke toespraak. Dat laatste vind ik wel het allerbelangrijkste. Natuurlijk moet er eerst wel een voorgesprek plaatsvinden, eventueel bij het bruidspaar thuis of op het stadskantoor.

De wensen van een bruidspaar zijn tegenwoordig heel anders dan zo’n zestien jaar geleden toen ik voor de eerste keer BABS was, ook wil lang niet meer elk bruidspaar dat de ambtenaar een toga draagt. Een mooi donker pak of desgewenst een bij het huwelijksthema passende outfit bij een huwelijk dat buiten wordt voltrokken, behoort bij mij ook tot de mogelijkheden. Ik ben daar niet star in, want het draait op de grote dag natuurlijk allemaal om het bruidspaar. Het moet in de eerste plaats een onvergetelijke dag voor bruid en bruidegom worden.

Het is heel fijn dat ik nu, na mijn wethouderschap, weer volop tijd heb om als trouwambtenaar in actie te komen, want het blijft bijzonder om mensen te ontmoeten die ervoor kiezen hun liefdesrelatie om te zetten in een huwelijk.

Klaas Schipper is niet meer beschikbaar als trouwambtenaar na 24 juli 2024.