Recreatiewoning bewonen

Wanneer iemand op een recreatiepark woont, kan dit een tijdelijke situatie zijn, bijvoorbeeld na een echtscheiding of als overbrugging tussen twee huizen. Langdurige bewoning komt ook voor. Als u in een vakantiewoning woont en deze als uw ‘hoofdverblijf’ gebruikt, noemen we dat permanente bewoning ook als dit maar tijdelijk is. Dit betekent dat u uw leven gedurende kortere of langere tijd vanuit de vakantiewoning leidt. 

Mag ik permanent wonen in een vakantiewoning, zoals een stacaravan chalet of recreatiewoning?

Nee, dat is niet toegestaan. In Nederland mag je alleen wonen op een plek met een 'woonbestemming'. Dit betekent dat de plek bedoeld is om er te wonen. Een vakantiepark heeft echter een 'recreatiebestemming' wat inhoudt dat het bedoeld is om er te recreëren en niet om er permanent te wonen. Met andere woorden: je viert er vakantie of brengt er je vrije tijd door.

Op basis van de geldende bestemmingsplannen mag u niet permanent wonen in woningen op vakantieparken of in recreatiewoningen. Teksten en advertenties die het permanent bewonen van recreatiewoningen aanprijzen zijn daarom in strijd met die bestemmingsplannen. U kunt zich wel inschrijven op het adres van een recreatiewoning, maar de gemeente kan hier handhavend tegen optreden. Houd daar rekening mee!

Hoe kan het dat de gemeente toch mensen inschrijft op het adres van een vakantiewoning?

Volgens de Nederlandse wet is de gemeente verplicht om iedereen die zich wil inschrijven op een adres, op te nemen in de Basisregistratie Personen (BRP), zelfs als dat adres een vakantiewoning betreft. Dit betekent echter niet dat u in een vakantiewoning mag wonen, aangezien deze een recreatiebestemming heeft.

Omdat het bestemmingsplan voor een vakantiewoning of recreatiewoning enkel recreatief gebruik toestaat, wordt registratie in de BRP vaak tegengehouden door beheerders, ondernemers, eigenaren en soms zelfs door de gemeentelijke handhaving. Juridisch gezien is dit juist, maar het is in strijd met de Wet basisregistratie Personen en vormt daarom geen gegronde reden om bewoners niet in te schrijven.

Ik sta in de BRP ingeschreven op een ander adres. Mag ik dan toch in de vakantiewoning wonen?

Nee, u mag de vakantiewoning niet als uw hoofdverblijf gebruiken en er dus niet wonen. Volgens de wet moet u wonen op het adres waar u staat ingeschreven, en dat adres moet een woonbestemming hebben. Alleen een inschrijving op een ander adres is niet voldoende.

Wanneer een overheidsinstantie zo'n situatie constateert, zijn zij verplicht dit terug te melden aan de gemeente, waarna een adresonderzoek wordt gestart. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ambtshalve inschrijving op het juiste woonadres of, in het vervelendste geval, tot een ambtshalve uitschrijving als 'vertrokken naar onbekend'.