Wilt u voor het eerst een woning kopen, maar krijgt u de financiering niet rond? De Starterslening kan u mogelijk helpen. De Starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat u bij de bank kunt lenen. 

Een Starterslening sluit u af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat geeft extra zekerheid. 

Hoe werkt het?

De SVn Starterslening is een hypothecaire lening. Deze lening gebruikt u om uw eerste woning aan te kopen en sluit u af naast een hypotheek bij een bank. De hoogte van de Starterslening hangt af van uw inkomen, eventueel uw eigen vermogen en de hoogte van de aankoopsom van de woning. Als u het SVn een aanvraag wil doen voor een starterslening, dan heeft u hiervoor een toewijzingsbrief van de gemeente nodig. Deze u kunt u aanvragen bij het hoofdstuk aanvragen.

Op de nieuwe woning vestigt de SVn een hypotheekrecht (net als de bank). Dat betekent dat u de SVn de zekerheid geeft dat zij het geleende geld weer terugkrijgen.

Looptijd en betaling

De looptijd van de Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Hierna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld.  

Met de Starterslening betaalt u de eerste 3 jaar geen maandlasten. Na die 3 jaar gaat u rente en aflossing betalen. Kunt u deze lasten nog niet dragen? Dan kunt u een hertoets aanvragen. Ook mag u de Starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij aflossen.

Voorwaarden

U kunt de Starterslening  aanvragen voor een nieuwbouwwoning of een bestaand huis. Als u een huurwoning koopt van het woonbedrijf kunt u ook een Starterslening aanvragen. Dat geldt echter niet als u deze woning met Koopgarant koopt.

Om in aanmerking te komen voor een starterslening gelden de volgende voorwaarden:

 • U koopt een woning in de gemeente Voorne aan Zee.
 • U ben niet eerder (mede) eigenaar van een woning geweest.
 • U koopt een bestaande (huur)woning of nieuwe woning.
 • U moet zelf de woning gaan bewonen.
 • U woont in Nederland en bent verblijfsgerechtigd.
 • De hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 • Het maximale leenbedrag is € 35.000,- en bedraagt maximaal 20% van de waarde van de woning.
 • De prijs van de koopwoning mag niet hoger zijn dan de kostengrens, bedoeld in de NHG-regels. Vanaf 1 januari 2023 is dat € 435.000 en bij het toepassen van energiebesparende maatregelen € 461.000.

Wat moet ik doen?

Indien je voor de financiering van je woning gebruik wilt maken van de Starterslening, moet je de volgende stappen ondernemen:

 • Neem contact op met de gemeente of je in aanmerking komt voor de starterslening. De voorwaarden leest u hierboven. Vraag ook na of er nog voldoende krediet beschikbaar is voor de Starterslening.
 • Vul onder “aanvragen” het formulier in voor een toewijzingsbrief. Deze brief van de gemeente is nodig voor de aanvraag van de starterslening bij het SVn. Let er op dat u hierbij ook gevraagd wordt om een (concept)koopovereenkomst mee te sturen. 
 • Ga naar de website van het SVn om de starterslening aan te vragen. Vervolgens wordt uw aanvraag door het SVn beoordeeld. 

Meer informatie over de starterslening zie SVn.nl.  

Aanvragen

Starterslening aanvragen 

Heeft u hulp nodig om iets te regelen of aan te vragen bij de digitale overheid? Neem dan contact op met het Informatiepunt Digitale Overheid

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stuur een e-mail naar gemeente@voorneaanzee.nl of bel met 14 0181.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?