Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

U ontvangt uw stempas thuis

U krijgt uw persoonlijke stempas thuisgestuurd. 

De stempassen worden uiterlijk 23 mei 2024 bij u bezorgd. Echter ontvangt niet iedereen een stempas voor deze verkiezingen. Voor de verkiezing van het Europees Parlement gelden de volgende voorwaarden.

Voorwaarden Europees Parlement:

 • kiezers moeten 18 jaar of ouder zijn op de dag van de verkiezing;
 • kiezers moeten niet uitgesloten zijn van het kiesrecht;
 • kiezers hebben de Nederlandse nationaliteit; of
 • kiezers hebben de nationaliteit van een EU-lidstaat en hebben zich vóór 23 april 2024 als kiezer laten registreren bij de gemeente;
 • kiezers moeten op de dag van de kandidaatstelling (23-04-2024) zijn ingeschreven als ingezetene in de BRP van een Nederlandse gemeente.

Uw stempas heeft een uniek nummer. De stempas is voor het stembureau het bewijs dat u nog niet bij een ander stembureau heeft gestemd.

Op uw stempas staat het adres van het stemlokaal. Als u in een andere gemeente wilt stemmen, kunt u een kiezerspas aanvragen.

Stempas niet ontvangen of kwijt?

Zonder uw stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen. U kunt op 2 manieren een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan tot maandag 3 juni 2024, 12:00 uur via aanvragen vervangende stempas. U logt dan in met uw DigiD.

Let op dat u tijdig aanvraagt, de postbezorging kan langer dan normaal duren. Wilt u liever persoonlijk langskomen, dan kan dat tot uiterlijk woensdag 5 juni 2024 12:00 uur. Neem naar deze afspraak een geldig identiteitsbewijs mee.

U kunt ook zonder afspraak langskomen bij afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis in Hellevoetsluis om een nieuwe stempas aan te vragen.  

Adres:

 • Afdeling Burgerzaken Voorne aan Zee, Oostzanddijk 26, Hellevoetsluis.

Openingstijden:

 • maandag tot en met woensdag van 08.30 tot 16.00 uur; 
 • donderdag van 8.30 tot 17.00 en van 18.00 tot 19.30 uur;
 • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Vindt u uw oude stempas terug na het aanvragen van een vervangende stempas? Dan kunt u met de oude stempas niet meer stemmen.

Let op: op donderdag 6 juni 2024 kan geen nieuwe stempas meer worden verstrekt. Zonder stempas mag u niet stemmen.

Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 binnen zijn bij de gemeente. U kunt het formulier ook afgeven op onze kantoren in Brielle, Hellevoetsluis of Rockanje. 

Adressen en openingstijden:

 • Brielle, Slagveld 36 maandag t/m vrijdag 08:00-12:30 uur
 • Hellevoetsluis, Oostzanddijk 26 maandag t/m vrijdag 08:00-17:00 en donderdagavond van 18:00-19:30 uur
 • Rockanje, Raadhuislaan 6, maandag t/m vrijdag 08:00-12:30 uur 

Stemmen met een verlopen paspoort of identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 7 juni 2019 staan of een datum daarna.

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? En kunt u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen met een schriftelijke volmacht.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kunt u toch stemmen. Neem dan ook een pasje met uw foto mee. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde OV-chipkaart.

Bent u onlangs verhuisd?

Het adres waarop u op de dag van kandidaatstelling officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen. Bij deze verkiezing is de dag van kandidaatstelling 23 april 2024. Op het adres waar u dan staat ingeschreven, wordt ook uw stempas bezorgd. Wilt u in uw nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.