Heeft u tijd over en wilt u zich inzetten voor de maatschappij? Dan kunt u vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligerswerk is werk waarvoor u geen betaling ontvangt. U kunt vrijwilligerswerk bijvoorbeeld doen bij verenigingen of scholen. 

Wat moet ik doen?

Wil je vrijwilliger worden, maar weet je nog niet waar en bij welke organisatie?
Op de website Fijnjetezien staan verschillende hulpvragen en vrijwilligersvacatures van lokale organisaties.

Het Centrum Vrijwilligerswerk is de helpdesk waar inwoners en vrijwilligersorganisaties vragen kunnen stellen over vrijwilligerswerk. Met afdelingen in Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne kun je altijd in de buurt met jouw vraag terecht. Wij ondersteunen graag in de zoektocht naar geschikt vrijwilligerswerk. Het Centrum Vrijwilligerswerk is onderdeel van stichting PUSH en dient als verlengstuk van de laagdrempelige hulpvragen op Fijnjetezien.nl. Lees op de website Fijnjetezien over de openingstijden en contactgegevens van de afdeling bij jou in de buurt.

Wil je reageren, maar kom je er niet helemaal uit hoe dat moet? Ook dan kun je een beroep doen op het Centrum Vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk en een uitkering?

Ontvangt u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk doen? Dan heeft u daar toestemming van de gemeente voor nodig. Uw vrijwilligerswerk mag uw kans op betaald werk niet verkleinen. Meer informatie kunt u vinden in het product: Bijstand, vrijwilligerswerk.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Soms heeft u een VOG nodig voor het vrijwilligerswerk. Voor sommige soorten vrijwilligerswerk kunt u gratis een VOG aanvragen:

  • Vrijwilligerswerk met minderjarigen en verstandelijk beperkten
  • Zorgvrijwilligers: dit zijn mensen die zorgen voor iemand waarmee ze geen persoonlijke relatie hebben
  • U vraagt de gratis VOG aan via de organisatie voor wie u het vrijwilligerswerk uitvoert

Voor ander vrijwilligerswerk is er geen gratis regeling. Vraag bij de organisatie waar u voor werkt of u een VOG nodig heeft en of u die via die organisatie kunt aanvragen. Meer informatie kunt u vinden bij: Verklaring omtrent gedrag (VOG).

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?