Werkzaamheden openbare ruimte

We vinden het belangrijk om de openbare ruimte in Voorne aan Zee netjes, schoon en veilig te houden. Er vinden regelmatig werkzaamheden plaats om deze te onderhouden, repareren of te vervangen. Dit wordt ook gedaan door externe partijen. Hieronder vindt u een overzicht van de werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden binnen de gemeente Voorne aan Zee.

Werkzaamheden verzwaring elektriciteitsnet door Stedin

In Voorne aan Zee is Stedin eigenaar van het elektriciteitsnet. We verbruiken steeds meer stroom en wekken stroom ook meer op. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet vol. Om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet deze toenemende vraag aan kan, moet het elektriciteitsnet worden verzwaard. Netbeheerder Stedin gaat de komende jaren flink investeren om het net te verzwaren. Ook bij ons in de gemeente.

Door de toenemende vraag, moet in iedere buurt het elektriciteitsnet worden verzwaard. De kans is groot dat Stedin ook in uw straat moet werken. Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, kijkt de gemeente samen met Stedin naar de beste manier om dit te doen. 

De komende tijd zal Stedin werkzaamheden uitvoeren in de volgende buurten:

  • Brielle: De Kapel en Omgeving, Ommeloop en Zuurland 
  • Hellevoetsluis: Vogelbuurt en Dorp en Hoonaart
  • Oostvoorne

Daarnaast houdt Stedin het elektriciteitsnet continu in de gaten. Om te voorkomen dat er storingen ontstaan, worden ook werkzaamheden uitgevoerd die niet buurtgericht zijn.

Voordat Stedin gaat starten met de werkzaamheden wordt u door Stedin geïnformeerd via een brief. Zodra Stedin aan de gang gaat in uw buurt, houden zij u via de StedinBouwt-app graag op de hoogte van de actuele planning en de ontwikkelingen. Via de StedinBouwt-app kunt u ook contact opnemen met Stedin. Download de StedinBouwt-app via de Google play store of App store.


Proefsleuven

Om de definitieve plannen te maken, is het nodig om precies te weten waar de bestaande elektriciteitskabels liggen. Stedin doet dit door een klein stukje van de weg open te graven. Dit noemen we “proefsleuven”. De proefsleuven worden altijd direct weer dicht gemaakt. 
Het kan dus zo zijn dat in uw straat wel al proefsleuven worden gemaakt, maar dat u nog geen brief heeft ontvangen. Dit heeft te maken met de voorbereidingen voor de latere werkzaamheden.

Meer informatie leest u op de website van Stedin.

Aanleg glasvezel Hellevoetsluis

De afgelopen tijd is er in de bebouwde kom van Hellevoetsluis glasvezel aangelegd. De gemeente is geen opdrachtgever voor de aanleg van glasvezel. Sinds de privatisering van de telecombedrijven in de jaren ’90, mag elk telecombedrijf zelf besluiten om een netwerk in openbare grond aan te leggen. De gemeente móet dit toestaan.

Odido (T-mobile)

In het afgelopen jaar is in de bebouwde kom van Hellevoetsluis een glasvezel netwerk aangelegd door Open Dutch Fiber BV (in samenwerking met Odido, voorheen T-mobile). Deze werkzaamheden zijn inmiddels nagenoeg afgerond. ODF moet alleen nog wat huisaansluitingen maken van de stoep naar de woningen.

KPN

Inmiddels is er ook vergunning verleend aan KPN Telecom / Glaspoort. Zij gaan hetzelfde doen: in elke straat van de woonkern Hellevoetsluis zal ook door KPN een glasvezel netwerk aangelegd worden. KPN is eind augustus aan beide zijden van het kanaal gestart met het graafwerk. In de meeste straten geldt: ’s ochtends open, ’s avonds weer dicht. De verwachting is dat het een jaar duurt voordat KPN ook in heel Hellevoetsluis glasvezel heeft aangelegd.

Twee aanbieders

Twee verschillende aanbieders betekent meer overlast door graafwerk, maar door concurrentie ook lagere tarieven voor onze inwoners. Het was helaas niet mogelijk om werkzaamheden van beide aanbieders tegelijk te laten uitvoeren.

Wordt uw woning aangesloten?

Als u wilt weten of uw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op één van beide aanbieders, kunt u dit zien op de website van de betreffende aanbieder.

Voor inwoners van Oudenhoorn:

Als er inderdaad glasvezelkabel wordt aangelegd in uw straat, krijgt u enkele weken voor de graafwerkzaamheden een brief van de aanbieder in de brievenbus.

De stukjes glasvezelkabel die bij iedere woning uitsteken zijn de toekomstige huisaansluitingen per woning. Bij de erfgrens van iedere woning ligt de glasvezelkabel op een rolletje in de grond en steekt er 1 sprietje uit. De komende periode worden nog diverse huisaansluitingen gerealiseerd, een exacte einddatum is nog niet bekend. Voor het einde van het project worden de uitstekende glasvezelkabels afgeknipt boven het maaiveld.

Klachten?

De gemeente heeft extra toezicht ingezet op dit project om te zorgen dat de aanbieder de aanleg in de openbare ruimte goed uitvoert, en de bestrating netjes achterlaat.

Bij klachten kunt u contact opnemen met de betreffende aanbieder.

Voor aanhoudende klachten over herstel van de openbare ruimte kan contact opgenomen worden met de gemeente.