U kunt een overledene laten begraven of cremeren. Hiervoor hebt u toestemming nodig van de gemeente. Uw uitvaartondernemer regelt dit meestal voor u.

Wat moet ik doen?

Uw uitvaartondernemer vraagt de toestemming aan bij de gemeente en doet ook aangifte van overlijden. U hoeft dit niet zelf te doen. Ook als u de overledene eerder wilt begraven of cremeren of juist uitstel wilt aanvragen, regelt uw uitvaartondernemer dit voor u.

Hoe werkt het?

U mag de overledene op zijn vroegst 36 uur nadat hij of zij is overleden, begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Begraven of cremeren na 6 werkdagen

Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente en van een arts. U kunt bijvoorbeeld toestemming aanvragen om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen.

Begraven of cremeren binnen 36 uur

Als u de overledene binnen 36 uur wilt begraven of cremeren, hebt u toestemming nodig van:

  • de officier van justitie;
  • de burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt.

Wat heb ik nodig?

  • Een verklaring van een arts of lijkschouwer.

Aanvragen

U kunt toestemming of uitstel voor begraven of cremeren op dit moment alleen doorgeven door te bellen met 14 0181. Binnenkort is deze dienst weer online beschikbaar.

Kosten

Voor vragen over begraven of cremeren kunt u mailen met begraafplaats@voorneaanzee.nl of bellen 14 0181.

Alle andere kosten van begraven en cremeren vindt u ook bij: Graf op gemeentelijke begraafplaats aanvragen en as verstrooien.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?