Woning splitsen
Als huiseigenaar kunt u uw woning splitsen. Zo kunt u de ruimte ombouwen tot meerdere appartementen. Als u dit wilt doen, hebt u een vergunning nodig van de gemeente.
Wat is het?
Als een bestaande woning bouwkundig en/of functioneel wordt gesplitst in twee of meer woningen, spreken we van woningsplitsing.
Hoe werkt het?
In principe is woningsplitsing niet toegestaan, maar onder bepaalde voorwaarden kunnen we hier toch medewerking aan verlenen. Hieronder leest u per geval de regels.
Mantelzorgwoning
Het splitsen van een woning is toegestaan als het gaat om een splitsing in een mantelzorgwoning. Onder een mantelzorgwoning wordt verstaan: ‘een woning op het perceel van een woning van iemand die zorg nodig heeft. De mantelzorgwoning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het hoofdgebouw.’
Als de mantelzorg beëindigd wordt, mag de mantelzorgwoning niet langer als zelfstandige woonruimte worden gebruikt.
Geen mantelzorgwoning
Als geen sprake is van een mantelzorgwoning, kan ook toestemming worden verleend voor het splitsen van een woning. Daarvoor moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
a. Het betreffende hoofdgebouw dient binnen bestaand stads- en dorpsgebied gelegen te zijn van de provinciale omgevingsverordening of diens opvolger;
b. Indien door de woningsplitsing twee of meer woningen worden gevormd dient de kleinste woning een gebruiksoppervlak van ten minste 50 vierkante meter te hebben.
c. Er wordt in voldoende parkeerruimte voorzien, volgens de geldende parkeernormen van de gemeente;
d. Het gebruik mag geen onevenredige belemmeringen opleveren voor het bestaande woon- en leefklimaat en gebruiksfuncties van omliggende percelen.
Wat moet ik doen?
Als u uw woning wilt splitsen, moet u eerst zelf onderzoeken of uw plan voldoet aan de voorwaarden zoals genoemd onder ‘Hoe werkt het?’
Voldoet uw plan aan de voorwaarden?
Dan kunt u een aanvraag omgevingsvergunning indienen. Hiervoor verwijzen we u naar de pagina omgevingsvergunning. Als uw aanvraag niet aan deze voorwaarden voldoet, wijzen wij uw verzoek af.
Voldoet uw plan niet aan de voorwaarden?
Dan kunt u vragen om een vooroverleg. De stappen die u hiervoor kunt volgen, vindt u op de pagina vooroverleg.
Extra informatie
Vanaf 30 augustus 2024 geldt voor het hele grondgebied van de gemeente het bestemmingsplan ‘Parapluherziening kamerverhuur Voorne aan Zee’. In dit plan zijn ook regels opgenomen over woningsplitsing.
U kunt het bestemmingsplan Parapluherziening kamerverhuur Voorne aan Zee vinden op de website van het omgevingsloket.